Sunday, November 10, 2013

Salam Maal Hijrah

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum.

Yes..long time no update. Hari ini baru mula nak menulis kembali. Before that, Salam Maal Hijrah 1435H semua..

Moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Moga tahun ini dan tahun mendatang, kita sentiasa berada di bawah lembayung rahmatNya. Dan moga ada berita gembira mengiringi perjalanan kita sepanjang tahun 1435H ini.

Mohon dengan doa.

Tahun ini inshaAllah rumahtangga saya dan suami menginjak ke angka 5. Dan ya, alhamdulillah masih berdua dan sentiasa berdoa akan muncul yang ketiga keempat dan seterusnya (maksud saya disini ketiga keempat dan seterusnya ialah anak-anak okay! bukan selain dari itu. haha)

Hmm, asyik tulis backspace, tulis backspace..Allah..hehe..susah sungguh nak menulis rupanya. Sejak akhir-akhir ni idea lari lintang pukang ke mana-mana tah. Saya cuba ya.

Tahun 1434H, tahun ke 4 saya mendirikan rumahtangga, saya semakin kerap diajukan soalan berkaitan dengan anak.

Bila nak ada anak, eh tak ada anak lagi ke, dah kahwin lama masih berdua dan bermacam soalan lagi diaju. Dan ketika tu, saya seolah-olah tak redha dengan keadaan saya. Saya mula menyoal, kenapa saya yang diuji, apa masalah saya, kenapa saya tak dapat-dapat anak lagi dan kenapa kenapa dan kenapa lagi..seolah-olah tak redha dengan ujian yang Allah timpakan pada saya dan suami. Dan ketika itu saya akan menangis, menangis dan menangis bila dengar kawan-kawan yang dah sampai rezeki mereka.

Allah, miskinnya ilmu saya, kurangnya santapan rohani saya sampai saya boleh mempertikaikan kekuasaan Allah. Makin lama jiwa saya rasa kosong. Saya rasa ada tak kena dengan diri saya. Saya tertanya-tanya, eh ini tanda-tanda orang nak meninggal ke? Macam ni ke perasaan orang nak meninggal? Saya tanya suami, kenapa dengan saya ni? Kenapa saya rasa kosong sangat hidup ni. Apa yang tak kena dengan saya?

Suami cakap, jangan fikir yang bukan-bukan. Suami cakap banyakkan solat, banyakkan mengaji banyakkan berzikir.

Dan satu hari, saya terbaca translation Al fatihah. Dan waktu tiba dekat ayat ihdinassiratal mustaqim
Tunjukkan lah kami jalan yang lurus. Hati saya tersentap. Ya Allah, tiap-tiap hari saya berdoa untuk Allah tunjukkan saya jalan yang lurus, jalan yang Allah bagi nikmat, bukan jalan yang Allah murkai.

Tapi cara saya tak tunjuk yang saya bersungguh-sungguh nak berada di jalan yang lurus. Saya pertikai kuasa Allah, saya persoal kenapa saya yang diuji. Sedangkan ujian ini tandanya Allah sayangkan saya. Allah nak selalu saya bermohon kepadaNya. Tiap hari solat, doa saya supaya dikurniakan anak yang soleh, tapi kalau saya sendiri tak solehah, macam mana saya nak bimbing anak-anak supaya jadi yang soleh atau solehah kan?

Saya lupa..
Verily, every difficulty there is a relief - Quran 94:6. Tapi saya lupa tu.

Saya lupa..
Allah does not burden any human being with more than he is able to bear- Quran 2:286 . Allah tak akan beban kan hambanya sesuai dengan kesanggupannya. :(

Maka, bermula lah hijrah saya perlahan-lahan. Dan sampai kini rasanya saya rasa saya masih kurang santapan rohani. Saya masih merangkak rangkak mencari jalan fitrah.

Membaca buku contengan jalanan karya Hlovate, membuatkan saya macam kena renjatan elektrik. Persoalan dalam kepala saya, how if I die before I repent?
"A man decided to change on the 12th hour, dies on the 11th"

Saya kena buat something dalam hidup saya.

Terkenang awal-awal hijrah, saya mula dengan menjaga aurat. Bersarung kaki dan bersarung lengan. Sarung lengan rasa macam okay. Sarung kaki, Allah..rasa macam berat. Tak pernah dalam hidup saya sebelum ni nak bersarung kaki. Rasa susah. Sebab saya gemar berkasut tinggi. Bila berkasut tinggi dan bersarung kaki rasa awkward :P

Tapi, menutup aurat kan tuntutan agama. Maka, saya kuatkan semangat untuk menjaga aurat sesempurna yang mungkin saya buat.

Dari mula bertudung pendek, saya cuba labuhkan, dari tidak bersarung lengan, saya cuba bersarung lengan, dari tidak bersarung kaki, saya cuba konsistent kan..

Well, sambutan suami kepada perubahan. Alhamdulillah :)

Dan mula-mula saya berubah, well, jangan tiru kisah ini. No good. Setiap kali balik ke rumah family saya, saya tinggalkan sarung kaki dan sarung lengan. Kenapa? Sebab..hmm..keluarga saya mungkin agak terkejut dengan perubahan ini. Ketika adik saya berhijrah, keluarga saya mula question kenapa dengan adik, dia kawan dengan siapa, kenapa tiba-tiba bertudung labuh and so on membuatkan saya agak tak berani berhadapan dengan family lagi dengan perubahan saya. So, saya agak hipokrit di situ.

Ia mengambil masa untuk saya tunjukkan kepada family saya, hijrah ini. Dan alhamdulillah sekarang tiada yang mempersoal malah diterima baik oleh ahli keluarga. Alhamdulillah.

Sekarang, alhamdulillah. Saya dapat adapt dengan keadaan saya ini. Dan magiknya sekarang, setiap kali saya terima berita gembira dari kawan atau ahli keluarga tentang mereka sedang membawa ahli baru, saya tak sedih. Malah saya gembira untuk mereka. Allahuakbar!


Saya masih kurang, saya masih rasa jauh dengan Allah, saya masih belajar..tapi semoga saya terus istiqomah, semoga saya tak lalai kerana iman ini turun naik, semoga saya dapat menjadi muslimah yang lebih baik. aminn..



Jangan lupa doakan kesejahteraan saudara-saudara kita yang berada dalam kesusahkan ok. Jangan lupa doakan mereka di Gaza, mereka di Syria, mereka di Mesir. Dan dimana saja mereka yang tindas oleh pemimpin-pemimpin zalim dan musuh-musuh agama. Pray for ummah okay! :)

P.s May Allah bless

Tuesday, August 20, 2013

Pray for Egypt.

Assalamualaikum..

Friends,

I need your help..so much help..

please..please..please..pray for our brothers and sisters in Egypt.. :(




Du’a is the weapon of a Muslim..please pray for them..and don't forget pray to Syria, Palestine, Rohingya as well. :(

Hasbunallah wanikmal wakil Allah (Alone) is sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us)

p.s May Allah bless

Wednesday, August 14, 2013

Mengapa perlu solat?

Assalamualaikum..

Mengapa perlu solat?

Sebab solat tiang agama. Dalam seni bina sekalipun, untuk membina sesebuah bangunan, apa yg diperlukan dulu ialah tiangnya. So do, agama..tegakkan agama perlu tegakkan tiang..kukuhkan tiang..kalau tiang lembut, kalau tiang tak kukuh, maka agama jugak akan kurang kukuh,

Sebab solat ialah masa kita dengan Allah. Masa kita berdua dengan Allah. Kita nak mengadu, kita nak meminta, kita nak merayu, kita nak memohon,,just speak to Allah. Allah maha mendengar segala rayuan kita. Instead of luahkan hati dekat orang, kita boleh luahkan perasaan dekat Allah..best kan?
Banyak lagi sebab kenapa perlu solat. Tapi paling utama sebab kerana itu perintah dariNya, itu tanggungjawab kita. Tanggungjawab yang Allah dah perintahkan hamba2Nya untuk buat. Lapangkan hati, ikhlaskan diri..insha Allah hidup diberkati.
Firman Allah :
Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut); -Apabila ia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah; Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut; Kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang – Iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya; Surah al-Ma’arij ( 70 ) : 19-23






Btw, Selamat Hari Raya. Semoga segala amalan kita diterima Allah.Amin. 
p.s May Allah bless~~


Thursday, July 25, 2013

Tolong stop pasang lagu raya


Assalamualaikum..

Lagu raya dah mula kedengaran di corong-corong radio..baru 17 hari puasa kottt...solat witir pun baru start baca qunut..kenapa nak dipasang lagu raya dah..Saya tak nak dengar lagu raya lagi..sebab..

saya baca quran tak habis lagiiii...waaa..takut tak sempat... :( Saya tak nak baca quran cepat-cepat semata-mata nak kejar target. Saya nak baca quran supaya saya dapat faham kandungan al-quran, nak feel macam saya baca novels.

Tolong hentikan lagu2 raya di corong-corong radio, di MP3-MP3, di lab, di ofis dan di mana saja saya berada..saya tak sedia lagi nak raya..pleasee..

Hmm..how fast time flies~~



Sekian..

p.s May Allah bless..

Tuesday, July 9, 2013

Stress

Rakan-rakan sekalian..benar..stress itu tidak baik untuk kesihatan. Tapi sekarang saya sangat stress..

Monday, June 17, 2013

Kisah Abah dan Saya :)

Assalamualaikum..

saya ada satu cerita nak dikongsikan..

dulu waktu saya kecik-kecik, abah memang sibuk. Selalu sibuk.. Selalunya bila kami adik beradik dah tidur, baru abah balik. Kadang-kadang sampai dua tiga hari saya tak nampak abah.
Dulu, saya selalu pura-pura tidur depan tv sebab saya tau nanti bila abah balik rumah, abah akan angkat saya masuk bilik. Waktu tue je la abah nak tengok saya. Dengan tue, abah takkan lupa saya :)

Bila dah dewasa nie, nak nak pulak dah kawen..lagi jarang jumpa abah. Sekali sekala balik rumah mak, takkan nak buat-buat tidur depan tv lagi pulakkan..anak abah nie tak kurang jayanya dia mem'besar'..hahaha

Tapi, walaupun saya jarang jumpa abah sekarang..inshaAllah doa untuk abah sentiasa saya titipkan untuk selama-lamanya..sebab doakan wireless..tak perlu jumpa untuk berdoa..walau jarang berjumpa, walau jauh beribu batu..walau dimana saja kita berada..kita boleh berdoa..

ya..saya sayang abah saya..

Happy Father's Day..abah..

May Allah bless you, May Allah grant the best to you..




May Allah bless..

Tuesday, May 28, 2013

Wanita Muslimah


"Eh, kenapa kau pakai inner ninja tue? Kau kan pakai bawal je?" tanya seorang sahabat.
Sambil tangan ligat membetulkan tudung dihadapan cermin dia menjawab,
"Bawal nie agak jarang, nanti nampak leher."

"Kau pakai handsock? Kan dah panjang tangan baju kau tue?" tanya sahabat itu lagi.
Sambil menyarungkan sarung lengan di lengannya, dia menjawab,
"Tangan panjang pun tak da kancing hujung dia, nanti takut ternampak lengan secara tak sengaja"

"Pakai stokin pulak..?kan ke kau pakai loafers tue..tak nampak dah jari-jari kaki tue" sahabat itu bertanya lagi.
"Aurat kita meliputi keseluruhan kaki, bukan setakat tutup jari kaki." sambil duduk menyarungkan sarung kakinya di tangga rumah dia menjawab.

Tanya sahabat lagi, "Kau tak rasa leceh ke tiap kali nak keluar kena buat semua benda-benda nie. Lagipun kita nak ke kedai depan nie je"
"Aku lagi rasa leceh kalau nanti kat padang masyar aku kena hisab dengan dosa-dosa yang patut aku boleh elak waktu kat dunia" lantas dia bangun dan bergerak menuju ke kedai di hadapan rumah mereka.


copy pic from pakcik google

Allah dah mensyariatkan cara untuk kita. Kenapa tak nak dapat redha Allah? :)
I am imperfect, I just wanna change for a better.

p.s May Allah bless~~