Thursday, December 31, 2009

alahai laptopku....

adakah laptop nie cukup berdaulat sehinggakan baru semalam aku cakap nk simpan dlm stor, ari nie dia terus wat perangai...tiba2 tnpa sbrg carry signal mahupun information signal, adapter yg aku br ja bl rasanya xsmpai sebulan rosak...knpkah??? perlu ke aku meracau2 sbb progress report kn antar ari nie?? perlu ke aku jerit2 sbb bnda alah 2nyusahkan aku disaat begini...sbgai yg berfikiran rasional...aku rs xperlu..masuk je lab dan continue work...cuma 2 la...kt lab nie xda ns-2 simulator....adoi ya....bagaikan tau ja loan baru masuk semalam..dah la smlm pi dentist aku da sakit ati tgk bil.....rm300 tmpal gigi ja..mak aih..bagaimana YES??? perlukah ditangguhkan sehingga ujung taun depan....tidak!! da lm ku nntikan saat nie...tp knp time segala bagai urusan aku mcm xlncr?? knp? kecewa....aku kecewa... :(

Wednesday, December 30, 2009

kembali untuk yg terakhir..insyaAllah...

isnin ari 2 aku da kembali ke kampus...waaa cm xcy pon ada aku da sem last..di ulang sem last..brapa lm da aku nti kan saat nie...utk berada yg terakhir...alhamdullillah..pejam celik pejam celik da dkt 4 taun aku kt sini...hmm...tmbh lak sem nie aku cuma ada satu subjek lg kena amik n fyp...tp aku rs mcm nk repair cgpa..so aku tmbh repeat lg satu paper wpun sbnrnya xpyh pon xpa..xpa la..dr membuang ms xwat papa disini..amik je la elec device 2...aku xsuka subjek 2...tp subjek 2 je yg boley nk repeat blk pon...sbb dl dpt bintang-bintang...heheh....so my jadual masa semester nie:-

monday - no class
tuesday - 11.00-1.00 quality techniques 2.00-4.00 electronic device
wednesday- 10.00-12.00 quality techniques
thursday - no class
friday - 3.00-4.00 electronic device...erk... 3.00 -4.00 shj??? sejam ja?? waaa....klu x da boley blk...

whateva...aku btl2 xsbr nk abiskan suma nie....4mnths 2 go...sabar tue separuh dari iman...cuma jgn terlalu excited nk abis smpai kan blaja da ke laut nnti...excited but maintain..haha..tah apa apa la...

berbalik pada fyp aku....rupa2 nya simulator yg aku guna skrg xstable utk window/unix...sbb simulator 2 hanya utk linux..bl install kt window, mcm2 la jd...aduh, sgkut lg keja aku...graph xmau kluar la..sat ok sat x ok..kadang tertekan pun ada..tp ini la dinama kan learning process...aku kn cr version yg latest sket utk install blk bnda alah nie kt laptop..at same time, laptop nie mcm tggu masa je nk disimpan dlm stor..time2 cm nie la dia nk wat perangai...sbr la sayang...bkn lm je lg, 4 bulan ja..pas2 i simpan u dlm stor k :D
hehe..nway, aku baru pnteng kelas dr zalina...tak sihat dan perlu ke klinik..dan dr ckp aku kena infection..mcm2 sakt skrg nie..mn ngan gigi lagi..aduh pg ke klinik lain ptg ke dentist...letih..tp nie kan suma ujian dari Allah..so akhir kata sabar ya wan salmi..sabar...

p/s bl Allah menguji kita, itu tandanya Allah menyayangi kita...yg kita perlukan kesabaran utk tempuh segala ujian ini....

Monday, December 21, 2009

Happy Birthday En Husband..

21 dec 1983 - en husband di lahirkan...
21 dec 2009 - en husband sambut birthday yg ke 26 thun..
dan anniversary kami yg ke 4..alhamdullillah kami dapat lalui hari ini jugak... tp en husband keja..so celebrate terpaksa di tangguhkan...
aku alone lagi ari nie..x pa la..sok en husband da start cuti...sok aku igt nk msk special utk dia..tp nk masak apa ek..? hmm..nnti la aku search cr resepi..ntah knp sejak dua mejak nie aku rs mcm xsihat...tp xtau skt apa....tekanan fyp may be....anyhow....happy birthday abg..may Allah bless u, bless us...n give all happiness for u...i love u....so much...


happy birthday en husband :)

Friday, December 18, 2009

Malaysia menang!!

akhirnya setelah 20 taun menanti pingat emas dari pasukan bola sepak malaysia...akhirnya kita menang juga...dan sebenarnya juga aku nie bkn la peminat bola sepak sgt pon..tp disebabkan 20 taun menanti..aku tgk la jugak siaran langsung kat TV3 td..well, honestly, they did a very very good job especially bahagian pertahanan...first half td x dinafikan vietnam serang bertubi2 di bahagian pertahanan..tp pergh...malaysia pnya bertahan smpaikan boley dikatakan geng vietnam psiko gak la..huhu...at first 2, aku, ain n syuhad tgk kt shasha..da kebetulan kami mkn kt sn after blk dr lab td...waktu start game keadaan kt shasha agak terkawal bl hnya suara yg kedengaran sekali sekala je..tp masuk ye lebih kurg suku game...mula la audio tmbhan dari shasha kedengaran..hehe...smpaikan abg sebelah meja ktorg 2 da berdehem2 menandakan dia terganggu...sapa lg punya audio klu bkn dari aku dan syuhad yg tersgt la excited tgk bola...ain kira control lg la...

"xboley jd nie syuhad...xlarat da kak wan nk control2...jom blk tgk kt desa la.." aku pon mula bersuara la bila da tgk ketidakselesaan abg seblh dgn kami.
" a'aa la kak wan..kt blk tgk kt desa je..lgpon xkan kt nk duk sini smpai abis game"


sesampai je kt blok..terus aku,syuhad dan ain menuju blk tv...sgka aku xda sesape..ye la bg aku mana la ada sgt pompuan yg begitu excited tgk bola..rupa2nya da ada peminat setia menanti disitu...klu td audio ktorg terthn2..kali nie x lg...tggu punya tggu utk malaysia tembus galang lawan akhirnya dkt2 minit akhir.....GOL!!!!!! malaysia goal....malaysia goal...riuh satu bilik tv...hehe...best mmg best..


GOL kemenangan Malaysia bermula detik ini apabila percubaan Norshahrul Idlan Talaha (kiri) terkena pertahanan lawan menyebabkan bola membias sekali gus menewaskan penjaga gol Vietnam, Tan Truong Bui, semalam.
(sumber dari BH)

tp..bkn nk ckp la...pemain bwh 23 kali mmg mantap, mmg bertenaga, mmg laju, mmg kuat dan mmg handsome..hamdsome?? hehe..yes..they are.. :P dorg juga da membuktikan pemain kelas B juga boley menang klu berusaha keras...tahniah semua pemain..tahniah rajagobal..dan tahniah bola sepak malaysia bawah 23..tahniah malaysia.... :)


(sumber BH)
nikmatila kegembiraan ini kerana mereka mmg berhak... :)


p/s usaha tangga kejayaan.....fahami ayat nie kt akan tau yg ayat nie sgt valueable....bkn sekadar di mulut utk lafazkan..juga untuk dihati utk difahami dan di aplikasikan utk berjaya... :)


Wednesday, December 16, 2009

men should know how women think! :P

FINE
This is the word women use to end an argument when they feel they are right and you need to shut up. Never use "fine" to describe how a woman looks - this will cause you to have one of those arguments.

FIVE MINUTES
This is half an hour. It is equivalent to the five minutes that your football game is going to last before you take out the trash, so it's an even trade.

NOTHING
This means "something," and you should be on your toes. "Nothing" is usually used to describe the feeling a woman has of wanting to turn you inside out, upside down, and backwards. "Nothing" usually signifies an argument that will last "Five Minutes" and end with "Fine"

GO AHEAD (With Raised Eyebrows)

This is a dare. One that will result in a woman getting upset over "Nothing" and will end with the word "Fine"

GO AHEAD (Normal Eyebrows)
This means "I give up" or "do what you want because I don't care" You will get a "Raised Eyebrow Go Ahead" in just a few minutes, followed by "Nothing" and "Fine" and she will talk to you in about "Five Minutes" when she cools off. LOUD SIGH This is not actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A "Loud Sigh" means she thinks you are an idiot at that moment, and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you over "Nothing"

SOFT SIGH
Again, not a word, but a non-verbal statement. "Soft Sighs" mean that she is content. Your best bet is to not move or breathe, and she will stay content.

THAT'S OKAY
This is one of the most dangerous statements that a woman can make to a man. "That's Okay" means that she wants to think long and hard before paying you back for whatever it is that you have done. "That's Okay" is often used with the word "Fine" and in conjunction with a "Raised Eyebrow."

GO AHEAD
At some point in the near future! re, you are going to be in some mighty big trouble. PLEASE DO This is not a statement, it is an offer. A woman is giving you the chance to come up with whatever excuse or reason you have for doing whatever it is that you have done. You have a fair chance with the truth, so be careful and you shouldn't get a "That's Okay"

THANKS
A woman is thanking you. Do not faint. Just say you're welcome. THANKS A LOT This is much different from "Thanks." A woman will say, "Thanks A Lot" when she is really ticked off at you. It signifies that you have offended her in some callous way, and will be followed by the "Loud Sigh." Be careful not to ask what is wrong after the "Loud Sigh," as she will only tell you "Nothing"

grab from http://www.lovefatedestiny.com/howwomenthink.htm

Monday, December 14, 2009

cerita kedai kopi..

ntah kenapa...aku sgt suka akan lagu nie...may be maksudnya tersirat atau tersurat...bergantung pada kita...

Intro
(Malique)
Terlalu banyak kena kopi, aku menyanyi
ditemani teko berasap dan bau wangi
ditemani cahaya malap dan lagu reggae
hayati, salam

(Salam)
Masing-masing ada masalah sendiri
masalah dunia, masalah peribadi
luahkan jangan simpan dalam hati
boleh cerita di kedai kopi

Korus
(Salam)
Cerita kedai kopi
cerita kedai kopi
tiada hakim tiada saksi
cerita sensasi di kedai kopi (2x)

Verse 1
(Salam)
Ada satu hero melayu, namanya rahsia
dulu lepak tepi parit kampung
sekarang lepak media massa

(Malique)
Asal boleh masuk tv, dia mesti buat
awek tengok jambu, laki tengok meluat
citarasa makin besar otak makin ketat
baru angkat berat sikit baju pun dah sendat
ay, jalan berkepak dengan awek romantis
biasalah budak baru nak naik jadi artis
ay, jalan berkepak dengan awek romantis
biasalah budak baru nak naik jadi artis
jakun ke pelakon, jamban ke makan malam
dinner show menyanyi, sorang pun tak faham
tapi datin muda tengok, geram dan sangkut
datuk outstation,apalagi angkut

Korus

Verse 2
(Salam)
I’m in the mood for love
simply because you’re near me
honey but when you’re near me
i’m in the mood yes i’m in the mood for love

(Malique)
Terima kasih rahsia diterima
kalau sunyi lagi boleh main gila
datin kena taruk, rahsia kemaruk
makan boleh tapi jangan sampai kena lauk
datuk pergi London lama, pucat bila balik
bini buncit sikit tau dia tak boleh naik
datuk pergi London, dia pucat bila balik
bini dan anak percuma dah ada penyakit
apa kesudahannya, apa yang terjadi
rahsia tinggal rahsia takkan masuk tv lagi
cerita sensasi dengar di kedai kopi
setiap individu punya versi sendiri

Bridge
(Salam)
Masing-masing ada masalah sendiri
masalah dunia, masalah peribadi
luahkan jangan simpan dalam hati
boleh cerita di kedai kopi

Chorus

Verse 3
(Malique)
Terlalu banyak kena kopi aku menyanyi
ditemani teko berasap dan bau wangi
ditemani cahaya malap dan lagu reggae
hayati, rentak keluarga marley
hamba di belanda di tengah ibu kota
temanku Salam, dreadlocks bawah mahkota
anak perantauan yang punya citarasa Jamaica
rindu nak dengar cerita kedai kopi Malaysia
aku cerita, dia ketawa
tak kering gusi, jatuh kerusi
dia pula bercerita tapi bukan tentang dia atau dia
di Eropah orang bentang idea
topik-topik intelektual didiskusi
anjakan paradigma bila kena kopi
peace, love and harmony, reggae sampai pagi
keluar kedai kopi Amsterdam masih steady

Chorus

Outro
(Malique)
Terlalu banyak kena kopi aku menyanyi
ditemani teko berasap dan bau wangi
ditemani cahaya malap dan lagu reggae
hayati, yeah…

Tuesday, December 8, 2009

- - - fyp- - -

aku balik ke kampus semata-mata fyp...smlm...tp...fb jugak yg jd keutamaan..knp? knp x focus nie wan salmi?? adoila...aku nk kena siapkan proposal blk..rs cm da malas da nk wat blk..knp pulak nk kena wat blk...grade dah bg..tp kena btlkan yg salah..apa salahnya just continue dengan progress project.nie da la nak kena wat blk bnda yg da lepas...in meantime, nak kena siapkan progress project...dengan laptop asik tetiba off...adoila....tolong tolong!!aku rasa sgt mls nk wat fyp..tidak bersemangat langsung...cm na la pulihkan semngat aku nie..aku pon xtau...nk kata dpt title terpaksa..xjugak..title nie aku yg sibuk2 pilih tp mengapakah aku sgt xsuka dgn fyp??? knp?? tolong!!!!

Wednesday, November 4, 2009

frustrated

aku rasa x salah untuk aku frust bl aku xdpt jwb exam seperti yg di expect...tp mak selalu cakap...bl kita dah usaha, kita dah berdoa, kita dah buat yg terbaik...tawakal adalah yg terbaik utk kita...dan kini aku bertawakal utk apa yg telah aku lakukan....moving forward bkn backward...tp first paper lg dah canggung rasa mcm xsemangat gla nk teruskan next2 paper..en suami ckp kadang apa yg kita harapkan xsemesti kt capai tp kita jgn mengalah..yg penting kt kena terus usaha...aku dh smpai ke garisan penamat...kenapa aku kena rebah...so wan salmi....chaiyok!!!

Thursday, October 22, 2009

mggu penyiksaan..

huh! akhirnya minggu penyiksaan telah selamat berlalu meninggalkan aku...setelah 4 test berturut2 mengunjungi aku yg xberapa sedia utk dikunjungi...aku berjaya gak melayan test2 2 dengan hati yg xbrapa nk iklas..wawawa...
hmm...minggu seksa dh lepas...start next week mnggu azab akan menjelang..study week weh...pergh...
"aku umpama berada di sebuah bilik gelap yg hanya ada satu pintu tanpa tingkap dimana kuncinya ada somewhere di bilik 2...merangkak2 utk mencari, agar dpt melepaskan diri dari bilik 2"
actually yg 2 la aku rs..sungguh aku xtpu...

coming up next week...
----study week----

coming up next2 week...
----final exam week----

04 nov 09
computer n system

10 nov 09
modern communication

12 nov 09
lughatul 'arabiah

13 nov 09
computer network

and last but not least..
the very one...

19 nov 09
digital signal processing

then abeh la exam aku...tp penyiksaan aku blom lg berakhir...

coming up the next3 week..
resubmit proposal FYP..waaaa.....kena wat blk.... :(

p/s sesungguhnya menuntut la ilmu sehingga ke negeri china...

Saturday, October 17, 2009

live life to the fullest..

dlm kereta on the blk kampus td tetiba ja aku teringin nk menulis..ini pon disebabkan aku dengar lagu otai kt hotfm yg membuatkan aku kembali mengenang kisah2 lama...andaila ms tue dpt diputar semula...wah wah..hehe..
well, back to the topic...andai masa dpt diputar semula..ke masa mana aku nk putar...well definitely aku nk kembali ke SMTBP...sesungguhnya kt sana la aku kenal diri aku, kenal dunia luar selain pulau langkawi, dunia asrama, jauh dari family, suma keja wat sendiri n etc2..kenal kwn2....kenal ayu, ruby, iza, cikda, pshah, rabiah...eh rabiah? bukan2 makcik 2 lain tmpt..hehe..kenal suma kawan2 yg rapat dengan aku...klu ms nie dpt putar kembali...aku nk tunjuk dekat cikgu2 terutamanya cikgu add math aku n cikgu lukisan kejuruteraan yg actually aku nie bknla teruk sgt..uhuk..hukk :P
it just im choose tp be lazy person at i can said that a right place..bnyk main..tak serius study..bnyk kenangan kt smtbp smpaikan aku tak tau yg mn satu dulu aku nk story kt sini..aku bknla seorg yg diketegorikan sebagai cntk dan bijak..hanya seorg budak pompuan yg ordinary come with a pakage seperti comot, gemok dan kuat becakap...hahaha...dan malas..tue yg pasti..
aku xcntik mcm kawan2 lain...yg rata2 bercinta time kt sekolah..femes dan ramai kawan lelaki..kwn2 lelaki aku cuma yg kt dlm kelas yg 8 org 2 je la...selebihnya kawan2 pmpuan...dan time 2 aku mmg xpndai kawan ngan lelaki..nk mnt kt org 2 nk mnt kt org nie..agak mustahil coz aku sedar yg aku nie srba kekurangan...
hmm...mcm mana aku dlm kelas? kuat tido, kuat sembang, kuat main dan kuat gelak..mcm sekarang..hahah..dan aku bukan pelajar yg pndai..klu result exam...nombor yg ujung2 tue aku la..hehehe...knp aku mls...nk slhkan cikgu pon xboley tp salah satu faktor wat aku mcm xrajin sbb bl aku agkt tgn nk bertnya cikgu mesti wat2 xnmpk aku sbb aku bkn student fav aku bkn pandai..sbb 2 bl ms dpt diulang balik aku nk buktikan aku xla kurang yg mereka sangkakan..
dan sekarang aku boley berpuas hati dengan apa yg aku ada...aku di tahun akhir usm course bachelor of electronic engineering majoring communication.aku dh jumpa soulmate. my bestfriend in husband. aku dh berjaya abiskan sijil, diploma dan insyaAllah degree. aku dh cukup berpuas hati dgn hidup aku kini...dan aku berjaya buktikan kt cikgu2 yg aku yg aku pon boley berjaya...



5t4 smtbp batch 00/01 (yg dlm bulatan itu la aku)
grab from ruby fb..
itu gmbr aku dan rakan-rakan yang lain dlm kelas aku. 8 org lelaki yg dikatakan 2 berada di dpn dengan cikgu math fav kami...

dan ini adalah aku yg sekarang...jeng jeng jeng... :P




masih lagi xcntik...cuma x comot je..sesungguhnya hidup sekali..jgn sia-siakn.. :)

Wednesday, September 30, 2009

happy belated birthday..

hmm..sebenarnya mmg dh terlebih lebih krg 10 ari utk aku mengucapkan happy birthday utk diri sendiri..dan inila taun pertama yg aku dpt paling sket wish dari kwn2 aku..knp? sbb birthday aku jatuh pada raya pertama..hehe..well aku x mengharap sgt pon ucapan2 dari kwn2..it just..kita akan rasa dihargai apabila kwn2 wish birthday kt..tp yg xboley terima apabila "kawan2 biasa" aku turut sama buat2 lupa yg raya pertama 2 birthday aku..sampai ke ari aku menunggu ucapan2 hari jadi dari "kwn2 biasa" aku 2..malangnya sampai ke saat ni mereke wat tak tau gak...sabar je la...tp as long as my hubby igt..2 dh cukup.. :)
dari setaun ke setaun usia makin meningkat...tp ustaz kelas arab td ada ckp..yg lg afdal klu kita tau tarikh kita dilahirkan dlm taun hijrah..bak kata ustaz..
"bila kita kaji betul2 tarikh lahir kita dalam taun masihi dan taun hijrah kita akan dapati umur kita dalam taun hijrah lebih satu taun dari taun masihi"

ini bermaksud, andai kata taun nie aku 20 dlm taun org putih..taun islam aku 21 taun...hmm..terlebey setaun la pulak..tp btl ke aku 20 taun, taun nie..tettt!!! hehe...apa pon umur bukan permasalahan utama.yg menjadi masalah apabila umur makin menginjak ke angka senja, tp perangai mcm kanak2 terlebih mkn gula2...

azam aku menginjak umur baru nie..aku cuma nk grad on time, nk keje secepat yg mungkin, nk gain seboley2 perkara yg aku impikan kan..nk bahagiakan suami dan mak abah...2 yg penting..bnyk sebenarnya yg berlegar2 dlm kepala aku tntg apa yg aku impikan, apa aku nk wat, apa yg aku perlukan dlm hidup nie dll lg..cuma aku belajar utk tidak menjadi seorg yg tamak...takut nnti bak kata pepatah..yg dikejar x dpt, di kendong bercicir..oleh itu sebaik2 nya gunakan la beg yg besar utk carry suma brg.. :D

okla..gotta go..dari aku terus membebel2 yg xspttnya masuk utk exam...aku stop di sini dl.. :)

p/s selamat hari jadi saya!!




Monday, September 28, 2009

selamat hari raya

Seloka Hari Raya

indahnya sungguh di hari raya
Ramainya orang bersuka ria

Adikku manis cantik bergaya
Bolehkah abang ikut bersama

Usahlah abang membuang waktu
Mari menuju ke rumah bonda

Sanak saudara sedang menunggu
Di hari mulia bertemu mesra

Katamu itu abang mengerti
Kusanjung budi puteri ibunda

Pada yang tua kita hormati
Barulah hidup saling bahagia

Miskin dan kaya sama sahaja
Hulurkan tangan berjabat mesra

Saling bermaaf kita bersama
Lupakan saja sengketa lama

pengalaman pertama berhari raya berdua..indah, bahagia, gembira dan tiada kata mampu di ucap melainkan pengalaman yg ditempatkan disatu sudut hati yg tak mungkin dapat di lupakan...
thanks abg..for your understanding, for your concerned, for your love and for everything u've done for me..

selamat hari raya semua...maaf terkasar bahasa tersilap kata, terlanjur perbuatan dan segala yg mengudang ketidakpuasan hati kawan2, jiran tetangga, keluarga terutamanya mak abah..kekurangan ini menyebabkan salah laku yg kadang kali tidak dapat dielakkan meskipun cuba untuk memuaskan hati semua...sesungguhnya saya tidak sempurna...

p/s tidak layak untuk kita menuntut kesempurnaan dari org lain andai kita sendiri tidak sempurna...


Friday, September 11, 2009

welcome to our family.. :)

hmm..dh begitu lama tidak meng'update' kan blog..dont blame on me..kerja yg terlalu menimbun membuatkan update blog jatuh ke tangga berapa dlm carta harian hidup aku..xkisah la..aku gumbira ari nie bcoz..aku dh dpt anak buah baru..lagi.. :P yg ke 5..eh bukan yg ke enam..anak kakak 4, anak abg 2..ha btl la..yg keenam..tp kali nie lahir jauh di seberang laut..bukan indonesia bkn jugak singapore..tp sarawak..tomey sgt..okla kat bwh nie aku share sket je..bg sesape yg kenal 2..ini la dia baby boy baru kakak aku..




ini la dia mohd syazrul afzan...tomeykan? lahir pd 090909..sungguh cantik tarikh tue..besar nie join geng mak lang k..kita kumpul ahli kelab kita bg ramai tau cyg..skrg nie kroni mak lang baru 2 org la..kak ngah ngan badlesyah ja..adik kena geng mak lang tau..jgn geng ngan mak teh.. :P
cyg adik!!

smoga besar nnti adik jd org yg berguna dunia akhirat..amin..

p/s ahlan wahsahlan ya afzan.. :)

Friday, August 28, 2009

busy is part of me..

kenapakah minggu ini dan minggu2 yg mendatang sangat sibuk? kenpakah kesibukan perlu dlm hidup kita...andai masa boley dihentikan..nak je aku bg stop sehari..bagi aku masa utk menyiapkan segala keje yg tertangguh, segala perkara yg x selesai dan segala benda yg mengganggu hidup aku kini..tp masa x dpt stop.. ini la ujian di bulan ramadhan..bulan yang menuntut kesabaran dlm segala hal..
aku pening..aku confuse..apakah mobility factors in the ieee 802.15.4 beacon-enabled for the tree network..knpkah tajuk fyp aku nie begitu rumit..perlukah tajuk sepanjang nie..pening2..dh lm aku x kena migrain..tp disebabkan tajuk nie..disebabkan test yg bagaikan xmau berenti2 ada..disebabkan presentation yg mcm menjadi rutin hidup aku kini..aku mcm nk hantuk je kepala ke dinding menahan kesakitan..wah! ayat...tp btl..btl sakit nie mmg menyakitkan..tah apa aku merepek nie..aku blur siapkan powerpoint utk presentation W-cdma dan cari journal utk fyp..blur2..
apa ptt aku buat skrg..
a. surf laman2 hiburan
b. terus menyiapkan keja
c. bersembang ngan sarah merangkap rumate
d. tdo
e. balik?
hmm..may be aku ptt choose e..tp aku skt kepala..cm ne nk drive nie..waaaa!!

p/s sebarang kejayaan menuntut pengorbanan..bersabarlah..

Monday, August 24, 2009

ramadhan..

ari nie adalah entry pertama sejak masuk ramadhan.alhamdullillah..dh tiga ari dh berpuasa..nasib la puasa jatuh ujung mggu..dpt la aku sambut puasa for the first time dgn azrin..btlla kan org tua2 ckp..bl kawen kita dh menuju ke satu fasa yg sgt lain dari berpuasa..satu tgungjawab yg kt perlu utamakan..first time pegi terawikh berdua..sama mcm selama nie aku selalu bygkan..alhamdullillah..aku dh lalui salah satu impian hidup aku..masuk hari pertama aku puasa ja aku dh pikir memikir apa ptt aku masak ptg nie..mklm la first time kena masak sendiri..dh 2 kena masak tuk suami lak 2..dan perkara paling merisaukan aku..aku nk rasa xboley..mmg la boley rasa..tp ujung lidah je..mslh aku nie..klu dh nm merasa mau satu sudu aku telan.hehhe..thats y la aku agak kerisauan nk memasak bulan puasa nie,..bukan ari pertama ja aku dh mula risau nk msk apa..sejak 2 3 ari sblm puasa aku dh mula mendownloadkan segala bagai resepi masakan.. :P

dan ketika saat nie barula aku rasa bermaknanya kata2 mak..

"ha! time mak masak pi duk depan..xpyh tolong..nnti klu dah kawen jgn telepon mak tnya nk masak tue cm na nak masak nie cm na"

mmg btl la kata2 mak..cm na nie nk telepon tkt..tkt kena bebel..hehe..last sekali berbekalkan azam yg kuat aku pon mula menilik2 menu yg nk dimasak..disebabkan en azrin ckp dia nk mkn nasi dan lauk fav dia adalah ayam..aku pon pilih nk masak ayam nusantara berbekalkan resepi yg didownload dari internet..wah!

so first day..menunya adalah :
main dishes:
nasi putih
ayam nusantara - lebih kurang cm rendang ayam
ikan masak asam pedas nyonya
ikan goreng


side dishes:
samosa goreng
puding marble
soya cincau
percaya atau x..pn farah memasak suma makanan diatas dengan sendiri..for the first time di bulan puasa..alhamdullillah..walau terkurang dan terlebih rasa...bila tgk suami mkn dgn seleranya..penat suma dh terbang ke negara china.. :P


percaya atau x..perkahwinan akan mengubah seseorg..ptt la Allah menyuruh setiap hambanya utk berkahwin.. :) Nabi Muhammad SAW suka akan umatnya yg ramai..


p/s sebelum terlupa..happy birthday mak!!yg ke 51 taun nie.. opss!! semoga kebahagiaan akan menjadi milik mak..insyaAllah..


PN SHARIPAH RADZIYAH BT AHMAD.



Thursday, August 20, 2009

timbunan keja..

wah..seminggu gak xupdate blog yer..hmm ari nie dengan rasminya telah tutup sebarang order utk kek lapis..alhamdullillah sambutan agak baik..lebih target sedikit.. :) hmm, 3 mggu kebelakangan nie mmg sibuk la..knp sibuk disaat2 ramadhan bakal menjelang..3 test, 2 presentation, 1 proposal sudah cukup membuatkan migrain aku dtg lg..haila..sabar2 la wahai pn farah..final year dh.. :P
ari nie no idea dlm kepala apa patut ditulis utk n3 kali nie..timbunan keja dh membuatkan aku hilang topic utk bercerita cuma xsabar nk sambut puasa sbb first time sambut puasa dgn hubby..wah!
oklah..cukup utk ari nie..

p/s pelajaran arab ari ini ialah "ahlan wasahlan ya ramadhan".

Wednesday, August 12, 2009

tagged

1. Bekas kekasih saya adalah : -
none
2. Saya sedang mendengar:-
Bunyi kipas
3. Mungkin saya patut:-
mandi sekarang
4. Saya suka :-
membaca
5.Sahabat-sahabat baik saya :-
ramai yang dah kawen..
6.Saya tak paham:-
subjek DSP pg td..tepu2..
7.Saya kehilangan :-
kredit..topup ari 2 tp xmasuk2.. :(
8.Ramai yang berkata :-
sakan nya wat business.. :P
9. Makna nama saya :-
kegirangan, kegembiraan..
10.Cinta itu adalah :-
azrin dan saya :)
11. Di suatu tempat, seseorang sedang :-
tido.
12.Saya akan cuba :-
menjadi hamba yang taat kepada penciptaNya, isteri yang solehah kepada suami, anak yang bertanggungjawab kepada mak dan abah dan insyaAllah ibu yang baik dkt anak2 nnti..amin.
13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :-
forever..
14.Telefon bimbit saya :-
casing pink, theme pink dan beg juga pink..wah!!
15.Bila saya terjaga dari tidur :-
betulkan rambut.
16.Saya paling meluat apabila :-
saya letih tp terpaksa dan dipaksa wat keja..tensen!
17.Pesta/Parti adalah :-
bising..
18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :-
kura-kura di tengah volleyball court.
19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :-
kanak-kanak dan remaja..
20.Hari ini :-
td tgk movie 17 again smbl minum oligo.bestnya..
21.Malam ini saya akan :-
study..huhu..
22.Esok pula saya akan :-
p kelas..kelas penuh sok..letihnya..
23.Saya betul-betul inginkan :-
peace!
24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :-
tudung nie xmau jadi pulak..
25.Pusat membeli-belah atau arked permainan : -
pusat membeli belah
26.Makanan Barat atau Jepun :-
both..chicken chop n sushi
27.Bilik yang terang atau gelap : -
terang..
28.Makanan segera adalah : -
sedap di makan terutamanya time sesak2..hahha
29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?:-
ain..nak mkn x?
30.Siapa yang anda nak Tag?:-
kak ida.

Tuesday, August 11, 2009

multilevel marketing (MLM)

hmm..ari nie aku tertarik untuk menulis psl MLM..knp? nk wat business eh... :p xde la..kali nie MLM bukan pasal business tp berkisar tentang apa yg diperkatakan oleh ustaz dlm kelas arab td..dan utk kesekian kalinya aku sgt bersyukur aku reg nama dlm kelas arab nie..MLM - multilevel marketing..biasanya sebut MLM org akan igt bisnes skim cepat kaya, business internet, duit bnyk dll yg lebih ke arah keduniaan..tp kt xboley slh kan org klu berpikir mcm nie sbb aku pon pk cm nie..dan dh jd lumrah manusia masa kini, hidup utk duit dan duit untuk hidup..
wah..pnjgnya intro aku nie ek..tp..MLM yg aku nk story nih bkn psl dunia..tp pasal jln menuju akhirat.. actually jln menuju kesana sebenarnya mudah..Allah dah tunjukkan jln yg semudah2nya utk hambaNya terutamanya kita umat nabi muhammad SAW..mcm ustaz ckp..agama islam agama yg indah..agama islam agama yg mudah dan agama islam agama yg syumul..bkn agama ciptaan manusia dan bukan agama yg sewenang-wenangnya nk ditokok tambah..agama islam agama Allah yg kita manusia hidup berlandaskan quran dan sunnah..
terlajak jln undur balik, caranya tgk la navigator..dan navigator 2 adalah al-quran dan sunnah. mudahkan..cuma apabila kita yg hidup masa kini nk apply apa yg terdapat dlm al-quran dan sunnah 2 yg terasa Ya Allah susahnya..nk sembahyang sunat masa xda, nk mengaji sibuk, nak sedekah duit xcukup..alasan2 yg pelbagai nie melimitkan usaha kita menuju ke jln yg ditunjukkan Allah..btl x?
dan ustaz ckp lg..
" semoga apa yg disampaikan oleh saya sedikit sebanyak dapat memberi manfaat utk semua.nnti bila saya dah tak da kt dunia nie dan kamu sampaikan kat anak2 kamu sekurang-kurangnya dpt sy pahala jugak.dan bila anak2 kamu sampaikan kt cucu kamu , kamu dan saya sama2 dpt pahala..dan utk generasi seterusnya pahala utk kita sentiasa ada..apabila kita meninggal, kita bawa 3 perkara:
  1. doa anak2 yg soleh
  2. amal ibadat
  3. sedekah jariah "

inilah konsep MLM yg sebenarnya..

p/s perkataan hari ini zauj = suami dan zaujah = isteri

Monday, August 10, 2009

more kek lapis

kek lapis kembali lagi..dengan pelbagai corak, rasa dan jenis. sudah pasti rasanya sedap dan mampu di beli oleh suma lapisan masyarakat. :)




kali nie, saya lampirkan 6 jenis lagi kek sarawak iaitu kek lapis sarawak pua kumbu, kenari, sri sarawak, roda impian, mawarku dan dealova.
size : 2.5 x 8 inch
price: rm 40.00

kepada sesiapa yg berminat utk membeli amatla saya alukan terutamanya yg berada didalam kampus usm nibong tebal dan kawasan sekitarnya.. :)

sesiapa yg berminat boley hubungi saya

ym : put3buluhbetong
email: fazringurl@gmail.com

p/s kek adalah manisan yg sering diminati oleh org ramai.. :P

Thursday, July 30, 2009

adakah aku gembira apabila sekolah aku terpaksa ditutup?

sudah tentu tidak!!! well..to be honest..of course la ada perasaan suka apabila dpt cuti..knp cuti ek? ini disebabkan wabak influenza a h1n1 telah melanda seluruh kampus aku dlm ms x smpai semggu..sblm nie rumors bnyk sgt..ckp 9 org positive la 11 org positive la dan mcm2 lg..aku pada mulanya...wahhh..pd mulanya 2..xpe..xsalah sekali skala kt menggunakan ayat yg skema utk menulis..kan? :)
dlm 2 3 ari tiba2 ja kampus dikejutkan dengan hampir seratus or more than that mengalami demam pada suhu yg tggi..dan kami warga2 yg x demam jugak tempias sm..tp bkn tempias demam tp tempias perasaan tkt dijangkiti..wawawa..mulanya kata nk tutup..then xtutup..then nk tutup sbb mkn ramai..sampai satu saat aku dh mls nk amik tau..tutup la klu nk tutup..klu xtutup pon bagos gak..mlm sebelum usm di umumkan cuti semggu, keadaan kt blok cm biasa ja..tmbhan lak dlm web kjjusm ckp keadaan terkawal..xda sapa yg dijangkiti lg..so harapan nk tutup 2 mcm malap ja..aku pon dengan penuh smgt wat preparation nk hadap muka lec aku utk sesi presentation LI..dengan penuh ketekunan..btl ke? xda la tpu ja..xtekun mana pon..huhu..lepas dh sedia suma..aku dengan senang ati tdo..
sok pg nya tue.,..pg 2 dh la aku subuh gajah bcoz of jam hs xbunyi atau bnyi tp aku xsedar..hehe..aku bgn dlm keadaan suasana yg sgt meriah umpama di pagi raya..rupa2nya ada notis utk kosongkan desa ASAP..waaaa..knp disaat2 aku dh bersedia utk menghadap muka DR..tp kenapakah kena kosongkan desa??dan suma aktiviti kelas ditangguhkan selama seminggu..tidak!!adakah ini berita gembira..
ans= yes - no = neutral..hehe
yg pasti seminggu dari skrg keja aku akan bertmbh2..itu yg pasti..tp kepada suma yg demam sama ada +ve mahupon -ve..saya doakan suma akan sihat kembali..and ain..u 2..jgn lupa mkn ubat k...
p/s kebersihan itu separuh dari asas keimanan..

Monday, July 27, 2009

selamat pengantin baru ain...

well..aku tau mmg sgt lambat utk aku tulis kt sini selamat pengantin baru ain n kimi..tp aku rasa xsalah klu kita wish selamat utk seseorg pada bila2 masa dan menggunakan medium apa sekali pon...05 may 09 ain dan kimi selamat diijabkabul..alhamdullillah..tahniah ain.. :)

dan org ckp dirikan masjid senang..nk jg bagi kekal 2 yg susah..btl ke? hmm..bagi aku dua2 pon susah :D knp ek? katakan kita amik analogi masjid dan perkahwinan..knp susah ye..nk dirikan masjid susah..
  1. kena cari tapak yang sesuai sebelum bina masjid
  2. kena wat plan dan cari material yg sesuai..bkn boleh rembat2 bina ja masjid
  3. kena consider cost

  4. dan lain2

bila dh siap bina..faktor lain yg kena amik kira..

  1. muafakat antara ahli masjid dlm mengekalkan kesempurnaan masjid

  2. menjaga masjid dengan sebaik mungkin

  3. kena tarik org ramai mengimarahkan masjid.

  4. maintanence masjid

  5. dll

bila kita pikir balik mmg la nk bina ikatan rumahtangga suma aspek2 tue perlu diambil berat malah banyak lagi faktor yg perlu di timbang utk menjaga keharmonian rumahtangga.. sesungguhnya Allah mencipta adam dan hawa utk saling lengkap melangkapi, saling menyempurnakan apa yg kurang..


selamat pengantin baru ain&kimi..semoga berbahagia ke anak cucu..



dear ain..selamat pengatin baru..wpun xbaru sgt.. :P
semoga ain kimi happy everafter dan jangan majuk2 lg k..

dan ucapan itu juga ditujukan kepada diri sendiri terutamanya jgn majuk2 lg.. :)
p/s well, perempuan dan sifat majuk umpama lagu dan irama..sukar dipisahkan.. :)

Wednesday, July 22, 2009

what exactly time is?

dengan melihat masa td..watkan aku terpikir utk menulis tentang masa..knp ngn masa ek? apa masalah masa dengan aku? sebenarnya masa 2 xda pa pa salah pon.. :P it just make me curious tentang waktu yang sebenar..sebenarnya dari semalam lagi aku terpikir waktu tengah masuk berbuka puasa..smbl2 melihat jam 2..then aku terpikir..jam aku nie btl ke? jap lg jam slh nnti slh time lak bukak puasa..
contoh macam waktu tgk berita kul 8..kadang berita dh disiarkan dekat tv3 tepat kul 8 jam dorg..tp tv1 blom lg..may be delay satu minit..bl tgk jam kat umah aku pulak cepat 2 minit dari jam di decoder astro umah aku..jam ain lg la cepat 20 minit..hal2 simple cm nie wat kan aku terpikir what exactly the time is? kul brapa sebenarnya skrg..kul 4.47 pm ke? tp jam hp aku 4.50pm..sdgkan aku dh rasa jam hp aku adalah masa yg paling tepat..
so..tolong la bagitau aku jam sapa yang paling tepat??

p/s andai masa itu dapat dihentikan....

Monday, July 20, 2009

kek lapis sarawak..

musim membuat business telah kembali...kek lapis sarawak pelbagai warna, pelbagai corak dan pelbagai rasa yang mampu memikat hati pelbagai lapisan masyarakat, pelbagai kaum, pelbagai umur..bak kata dato seri najib tun abd razak..satu Malaysia... :)

sempena raya yang bakal menjelang...wah..puasa pon blom..dh raya ek..nie hanya persediaan untuk mnyambut raya.memandangkan kek nie mmg ditempah khas dari sarawak..dan saya berani convince yang insyaAllah kek2 ini bakal membuatkan suma org teringat2 akan kek ini.. :)


antara jenis-jenis kek yang bakal menerima tempahan ialah..


  • kek lapis cindai 2.5 x 8 rm35

  • kek lapis mutiara 2.5 x 8 rm35

  • kek lapis puncak kasih 2.5 x 8 rm35

  • kek lapis sisik ikan 2.5 x 8 rm35

disamping tue jugak, saya mencari-cari apa org ckp tue ek..hmm mcm dealer la yg berminat utk memasarkan kek lapis sarawak nie...tp hanya utk area penang dan kedah je la..saya mengharapkan ada yg sudi dan berminat utk bersama-sama saya memeriahkan lagi business nie..so kepada sesiapa yg berminat utk menjadi dealer..dengan rendah dirinya saya berharap boley hubungi saya

email : fazringurl@gmail.com
ym : put3buluhbetong





kek lapis puncak kasih




kek lapis cindai


kek lapis mutiara



kek lapis sisik ikan

kek lapis mami jarum.
so, kepada sesiapa yg berminat untuk menempah mahupun berminat untuk menjadi sebahagian dari team saya..amat2 dialukan.. :)
pelbagai jenis kek lapis akan saya update kan lagi dari masa ke semasa.. :)
p/s Kek adalah satu manisan yang disukai oleh orang ramai..

Friday, July 17, 2009

bahasa arab.

hmm..ari nie nk kongsi critA pasal bahasa arab...aku br ja daftarkan diri amik kelas bahasa arab..pada dasarnya...chewah!!dasarnya 2..bak kata parof umi..nk ckp melayu biar tulen..nk ckp english...fully english..no rojak2..so berbekalkan kemampuan menulis dlm bahasa melayu penuh..aku nk bercerita pasal kelas pertama bahasa arab.. yg mengajar aku dan rakan sekelas adalah ustaz..ustaz nie baik dan buat kan aku tertarik nk belajar bahasa arab..knp ye?
apa yg ustaz dh wat smpai aku tertarik nk blaja bahasa arab..sedangkan sebelum nie secara jujurnya aku masuk kelas arab semata2 org ckp kelas arab senang nak score..opss..apa melayu ckp score ek? senang nk dapat elok la..
tp ari pertama aku masuk kelas arab ustaz tue dh berjaya menambat ati aku utk belajar bahasa nie dengan seiklas2nya..
"bahasa arab bukan bahasa ciptaan manusia..bahasa arab bahasa tinggi.."
kata2 ustaz 2 wat kan aku terpkir..ye la..bahasa arab bukan cm english, bkn cm bahasa melayu, bkn cm urdu..bahasa ciptaan manusia..yg boley ditukar dan di tokok tambah.. bahasa arab ada penciptanya..pencipta yg Maha Esa..syahdunya rasa masa 2..betapa aku beruntung dpt belajar arab..alhamdullillah.. ustaz ckp lg.. "
awk suma dlm kelas nie sebab telah ditakdirkan utk belajar arab..awak suma nie telah terpilih utk belajar arab walaupun niat utk belajar adalah berbeza2.."
dan sekali lagi apa yg ustaz ckp tue adalah betul..masa tue aku insaf sgt..betapa bertuahnya aku berpeluang belajar bahasa arab..w'pun awlnya niat aku nk dpt keputusan periksa yg elok ja..tp Allah mentakdir kan aku utk belajar arab..utk kenal satu dua perkataan dlm alquran..utk kenal patah2 ayat dlm sembahyang.. untungnya aku... :)
p/s ari nie kita belajar satu ayat iaitu "ana mean LANGKAWI.." maksudnya saya dari LANGKAWI..heheh :)

Monday, July 13, 2009

adakah kita islam yg difaktorkan atau islam keturunan?

ari 2 aku baru sempat tgk crita syurga cinta..well secara jujurnya mmg aku xnafikan crita 2 menarik...mmg bnyk pengajaran dpt dlm crita 2..adik haziq 2 cute la...haha..mau pecah perut aku tgk crita 2..bg mereka2 yg jiwang seperti aku mesti akan suka sgt crita 2..bnyk la ayat2 menarik yg boley dikutip..dan dlm bnyk2 ayat, ayat yg paling meresap masuk dlm jiwa aku..time cikgu syu ckp..

"Allah xkan mengubah nasib seseorg sehingga kita sendiri nak mengubahnya..maksudnya adakah kita islam difaktor atau islam keturunan"

zapp!! ayat tue terus meresap dlm diri aku..mmg xdinafikan zaman skrg islam hnya didalam ic dan islam kerana mak, ayah, tok, tokwan kita islam..maka kita dikategori sebagai islam..tp amalan,cara hidup, pegangan suma dh melayang2 ke mana2...so salah sapa?

sesungguhnya islam agama yg indah..agama yg syumul..tp berapa ramai muslim kini yg betul2 muslim..tepuk dada, tnya hati..jgn sampai tiba satu saat kita menunding jari menyalahkan sesama sendiri sebab kegagalan kt mendidik anak2 kt bergelar muslim yg bukan kerana keturunan..tp kerana hati kt terpaut ada agama islam..

ya Allah, ya tuhan kami... tetapkan la iman kami..tetapkan la hati kami agar kami berada di dalam agama Mu yg syumul ini utk selama-lamanya...amin...

p/s kita sering tertanya-tanya kenapa Allah memberikan kita hujan ketika panas memberikan kita cahaya..kita sering mengeluh apabila hujan membasahi kita...tp kita terlupa Allah memberikan kita pelangi selepas hujan untuk kita menikmati keindahan nya..utk kita terus mengenal penciptaNya..

Thursday, July 9, 2009

alasan.

bercakap tentang alasan..ari nie aku terpanggil utk menulis pasal alasan..knp alasan ye?? sbb br td aku bg alasan kt paul ngelak dr p exhibiton kt cafe lembaran..waaa..so sorry paul..hehehe..i didnt mean to cheat u..mati la aku klu paul bc blog nie...hehe..so berbalik pd tajuk alasan..adakah alasan tercipta untuk menipu orang lain? hmm..susah nk jwb kan..kadang2 aku terpikir..kenapa org selalu ckp bg la reasonable excuse sket..bg la alasan relevant sket...bg la alasan lain..bg la 2 bg la nie..knp la mntk alasan sdgkan kita tau yg kita bakal ditipu dan telah ditipu..
aku pon selalu bg alasan bl smpai satu saat yg wat aku x terdaya nk paksa diri wat sesuatu yg aku xmau wat..tp selalunya alasan 2 dtg dgn berpakej..pakej rasa bersalah :D tp apa boley wat..susah nk melawan nafsu malas nie..
by the way..
dear paul..
im so sorry for didnt attend the exhibiton this evening..im so sorry for unreasonable excuses given to u as u said.. :D n im sorry because im fail manage my lazy behaviour..
truthly,
salmi
p/s tak pernah ada istilah tipu sunat...so jgn jd kan alasan sebagai alasan utk tipu sunat.. :P

Tuesday, July 7, 2009

akhirnya..

akhirnya aku berjaya menamatkan latihan industri..yippi!!!! seronoknya..bukan sbb tm x best..tm best..heheh..mslhnya adalah masalah dalaman diri..aku xlarat dh berjemur pns..huhuhu...nway, special dedicated to:

pakcik din, kak ina, mak cik bedah, mak cik midah di bahagian support sbb sudi buli saya terutama kak ina..hehehe...
pak cik sabri n pak cik latif bahagian SAF
pak cik zaki bahagian kabel
en zu bahagian fiber..mekasih buli saya jugak.. :P
en anis, pak cik malik, en hazlan bahagian transmission
pak cik isa switching
pak cik ayob bahagian AND

thank you very much for valuable experiences that i gain during my training...mucho gracias...
warga TM Berhad- Kulim..

sincerely,
salmi

Sunday, June 28, 2009

nikmat tdo

hmm..hari nie aku terpanggil utk menulis anugerah Allat ta'ala yg terindah iaitu nikmat tdo.semalam baru blk dari makan kenduri sedara mak aku kt seksyen 2 shah alam. seharian atas keta dari kedah ke kl memang memenatkan. dan dari kl blk ke kedah dua kali penat. dengan rehat x cukup, tdo xckup membuatkan hampir 3/4 dari tenaga aku hilang kt highway... :P

sepanjang jln, aku teman abg aku berborak memandangkan dia yg drive. sbb abg aku nie mudah mengantuk klu xda org teman dia bersembang. nk pulak waktu 2, waktu mlm memang la senang ngantuk. mesti tertnya knp xborak je ngan azrin? kan biasa nya lelaki ngan lelaki nie lg bnyk bnda nk borak..nie di sebab kan yg my azrin 2 seorg yg pendiam. mmg xda topic la abg aku nk borak.

dlm hati aku, aku xsbr sgt nk jmpa katil..cpt la smpai wahai abgku..mata aku nie dh mcm kn gam uhu.makin lama makin kuat dia melekat antara satu sm lain. dari satu topik ke satu topik aku ngan abg aku berborak. yg sedap tdo smpai meleleh air tdo adalah suami dan mak kesayangan aku..sbr je la..yg abg aku nih mmg ada ja topik nk ajak smbg. dari hal politik, hal abah, hal bisnes dia sampai hal bergosip pasal adik aku iaitu fairuz. dan last sekali akibat xtahan sgt ngan lekatan gam uhu nie aku pon xsedarkan diri smpai ke autocity juru..

abg aku antar aku dan azrin ke juru coz ktorg park keta kat sn. masuk ja dlm keta, azrin tnya nk mkn mc d x..sbb aku nih mmg pantang jumpa mc d.tp aku dh xkisah mc d ke mc chicken ke mc flurry ke mc apa2 ke xkisah la.yg aku kisah ialah katil aku yg empuk lg lembut 2. dia ckp klu xpntg tgk mc d aku xpnh tolak, nie la first time aku tolak dia ajak mkn mc d.

"knp syg xmau mkn? xsihat ke?"azrin tnya aku. "xmaula ngantuk"
dia pon membalas " abg xngantuk pon. jom la kita mkn"
" mmg la xngantuk, dh knyg mkn dlm mmpi td smpai meleleh2 air liur 2"
azrin dengan wajah yg cute tersengih2 dengan jwpn aku..
"ngantuk la syg. syg ngan abg ijan sembang rancak sgt. abg xtau nk interrupt apa"
aku dh agak dh..alahai suamiku.. :P

tepat kul 11.55 mlm kami pon selamat tiba di rumah..homeSweetHome..
ikutkan hati nk ja aku berjumpa ngan katil aku dan mengabaikan perkara2 lain. tp aku ada tnggungjwb yg lain yg perlu aku settle kan. so berbekalkan semangat yg kuat aku pon bersihkan diri dan s0lat..alhamdullillah. selesai..

oh katil!! i missed u so much..

dengan lafaz "bismikallahhummaahyawaamut". aku selamat berlayar...indahnya nikmat Allah..

p/s : Salah satu hak yang harus dipenuhi oleh tubuh dan mata adalah tidur. Tidur merupakan salah satu bentuk nikmat Allah swt yang tiada terkira nilainya. Adanya nikmat tidur yang
dianugerahkan Allah swt telah memberikan banyak hal kepada manusia. Entah bagaimana
jadinya jika Allah swt tidak menganugerahi manusia dengan nikmat tidur tersebut, boleh jadi
manusia akan menjadi makhluk yang paling buruk dan menderita di dunia.

Thursday, June 25, 2009

minggu rajin tulis blog :)

ari nie aku rasa sedikit fresh. dan mggu nie adala mggu terbnyk aku menaip..dunno y..may be aku dh berminat utk menulis setiap perkara yg terlintas kt kepala aku nih..hmm..skrg nie aku dlm proses mengabiskan bacaan aku. chicken soup for the college soul. buku nie bukan buku baru..buku nie publish taun 2000. buku nie pon aku pnjm dr aimi..mulanya aku x la minat sgt ngan buku nie..aku baca pon sbb dh suma bahan bacaan yg ada depan aku waktu tue dh selamat aku khatam..tp makin lama aku baca buku 2..aku makin tertarik nk abis kan. so dari satu page ke page yg lain dan lain dan lain..



buku nie cerita kan pengalaman-pengalaman penulis waktu masuk college..dia ada bnyk chapter dlm..getting in,transition,lesson from classroom, love n etc..tp dlm bnyk2 chapter, chapter yg aku x lompat lgsg time baca of course la chapter love2.hahha..hmm, so aku bercadang nk share sket madah-madah cinta dari penulis2 dlm buku tersebut..



a chemist who can extract from his heart's element, compassion, respect, longing, patience, regret, surprise and forgiveness and compound them into one can create that atom which is called love.



khalil gibran



the moment you have in your heart this extraordinary thing called love and feel the depth, the delight, the ecstacy of it, you will discover that the world is transformed.



j. krishnamurti


p/s read it, think it and feel it.. :)

Wednesday, June 24, 2009

how to be a winner?

aku terpanggil nk menulisa pasal nie di sebabkan tetiba ja aku teringat psl satu frasa omputeh nih..

if u want to be a winner
u must walk like a winner
talk like a winner
eat like a winner
think like a winner
sleep like a winner
and everything must like a winner

then aku terpikir, dengan meniru setiap aktiviti seorg yg berjaya mmpu ke kita jd berjaya..?
cth aku amik seorg yg berjaya mcm aaron aziz..knp aaron aziz? sbb aku minat dia..hehehe
klu la seseorg tue berjalan mcm aaron aziz, berckp cm aaron aziz, mkn cm aaron aziz, tdo cm aaron aziz dan segala mcm aaron aziz, xke kita akan ada dua aaron aziz..btl ke dgn cara 2 kt akan jd seorg yg berjaya? hanya dengan meniru setiap aktiviti seorg yg berjaya kt akan berjaya?
hmm..atau sebenarnya aku xphm frasa omputih 2 yg sebenar?

org ckp bl kt jatuh dlm perjalanan, kt kena bgn dan terus berjln tp mcm mana klu kt cedera waktu kt jatuh 2? dan kt gagal utk berjln lg..adakah kt digelar sebagai seorg yg gagal? sedangkan dihati kt, kt nk sgt smbg berjln tp keadaan x mengizinkan..cm na nk wat ek??

ari nie mood aku sgt lain..ntah knp aku terasa aku seperti org yg gagal..aku gagal nk uruskan apa yg ptt aku uruskan sdgkan selama nie aku berusaha nk smpai ke thp yg aku smpai sekarang nie...tp skrg, waktu nie....aku terasa aku seorg yg gagal...im failed in emotional management... :(

Monday, June 22, 2009

LOVE:HAPPY FATHER'S DAY

21 JUne every year is a special day for everyone called FATHER.
orang akan selalu cakap setiap hari adalah hari bapa, setiap hari adalah hari ibu, setiap hari adalah hari kekasih n bla bla bla..tp bagi aku apa salahnya klu kita pilih satu hari utk kita raikan hari tersebut..klu hari-hari adalah hari bapa x kan setiap hari kita beli kek sambut hari bapa, xkan setiap hari kita wish hari bapa? klu setiap hari org ckp hari ibu, kedai kek akan bertambah maju..klu cm 2 aku pon nk bukak kedai kek la..hahhaa..dan org ckp xbaik sambut hari kekasih 14 feb.aku setuju sebab 14 feb ada sejarah dia tersendiri bg org cristian..tp apa salahnya kita pilih satu hari yg special utk kita smbut dengan org yg kt syg. tanda kt menghargai org yg kt syg? bkn ke kasih sayang kt kena show? show ur love to your lover..ini la hari-hari yg kt smbut dgn lover kita..father's day, mother's day, lover's day n etc. wah pnjg lak aku bebel..actually aku nk kongsi crita..sebuah crita...
memandangkan semalam adalah hari bapa, aku nk kongsi sedikit crita pasal aku dan abah..
actually aku dan abah memang tak rapat. ini di sebabkan waktu aku kecik2 dulu abah seorg yg sangat garang dalam mendidik kami adik beradik. dan abah juga seorg yg sangat sibuk orgnya. so tanggungjawab membesarkan kami adik beradik jatuh kepada mak. nie bukanla bermaksud abah x bertanggungjwab dlm membesarkan kami..abah tetap seorg yg bertanggungjawab menbesarkan kami. cuma tanggungjawab tu lebih kepada mak. aku igt lg dulu kecik2..dengar ja keta abah masuk parking, aku dan adik yg ketika 2 sedang asyik tgk tv akan terkedek2 berlari masuk bilik berpura-pura baca buku..hahaha..kelam kabut doh amik buku baca..abah aku nie ada power yg begitu dasyat smpai kan baru ja dia jegil mata besar tanda dia marah , aku dah rasa nak terkencing.hehehe..buat satu masa yg dia lapang dia berminat nk wat spotcheck terhadap segala homework yg ada itula masa yg aku rasa mcm aku jumpa guru besar. :P
aku igt lg dulu..aku memang xrapat sgt ngan abah...abah garang..waktu aku kecik2 dl, xslh aku waktu aku darjah satu..aku nie dl boyish sket..waktu kecik2 aku nya kwn suma lelaki..waktu darjah satu..aku penah ikut kawan2 aku mntk sedekah kat tgh town..bwk satu kole hehe..p tgh pekan mntk sedekah...dapat 50sen waktu 2 dpt bl ais cawan..mmg dl bnyk sgt la 50sen 2..ada kawan2 abah aku knl aku p bgtau abah aku..apa lg..blk ja abah aku ptg 2 dari keja...mmg teruk la aku kena..ikut dak laki satu hal tp yg abah naik angin tue mntk sedekah la..tali pinggan kena tgh belakang..menangis2 aku dl jnji xmau wat dh..hehehe..tp sat ja..baik ja sakit aku ikut lg kawan2 laki aku p pnjt pokok, main guli dan mcm2 lagi..pendek kata aku mmg xduk umah..knp aku x kawan ngan dak pompuan ye??
1) dak pompuan nie kuat dengki.asik2 xnk kawan..asik2 xnk kawan..fed up aku.
2) sket2 nk nangis..leceh la..
3) main permainan x mencabar minda langsung...ada ke ptt ajak aku main masak2..plzzz!!jatuh imej aku..hahah
tp abah ttp sabar ngan kerenah aku..aku igt lg..aku wat2 tdo ja mlm 2..abah mntk mak sapu mnyk kat aku tmpt aku kn pukul siang td..tp sbb time 2 kecik lg..hati nie x terusik pon..aku rs abah xsyg aku..pukul aku smpai sakit2..
sedar x sedar masa berlalu..aku makin besar..tp aku ngan abah mmg tak rapat..aku ckp ngan abah bl abah tnya xpon bl nk mntk duit sbbnya mak xmau kompromi lansung..br nk bukak mulut mntk tlg mak mntk duit kt abah..mak dah ckp.. "nk duit mntk kat abah sendiri..mak x keja mak xdak duit. no compromy"..ala....
bl aku dh masuk asrama, lg dasyat hehehe..aku kol abah bl xdak duit ja..yg lg best tue aku akan sediakan dialog utk berckp siap2.."abah..kakcik nk mntk duit boley x?" eh xboley2..direct sgt.. "hmm..assalamualaikum abah, abah sihat? abah, err boley x abah tolong bank in duit kat kakcik?" hmm ok la cm nie..pas 2 berbekalkan 20sen aku pon kol abah..tp yg best 2 20sen yg aku masuk kt public phone 2 still ada lebih bl aku dh selesai ckp ngan abah..hahaha hebat kan..cuba klu aku kol mak, sure rm 2.00 pon xcukup..
tp abah tetap abah...garang cm na abah pon, tnpa abah xmungkin aku jd aku sekarang..masa demi masa, semakin aku dewasa semakin aku menghargai insan yg bergelar abah..aku sedar tnpa abah xmungkin kami adik beradik berjaya mcm sekarang..sekarang abah pon dah tua..opss..abah xbg sebut tua, abah suh ckp dia senior bkn tua..hehe pa pa je la abah..abah pon dah x garang cm dl..wpun kadang2 angin carlifonia dia mai, aku tetap terhutang budi dan terhutang kasih syg ngan abah sampai hujung nyawa..aku tetap berbangga ngan abah..
abah, happy father's day..
sebaris perkataan yg xmampu aku nk ckp depan abah smpai bila-bila..
abah..kak cik syg abah..
we love u forever..
thanks for glittering my life..semoga abah sentiasa sihat dan sentiasa dalam rahmatNya...amin...
lots of love..
kakcik..
p/s sygila kedua ibu bapa kita sementara mereka masih bersama kita....sesungguhnya tiada harta yang lebih berharga dari kasih sayang ibu bapa kita..

LOVE:LOVE story

I dedicated this love story song special to my AZRIN.


We were both young
when I first saw youI closed my eyes
and the flashback starts
I’m standing there
On a balcony in summer air
See the lights, see the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say helloLittle did I know
That you were Romeo,
you were throwing pebbles
And my daddy said, “stay away from Juliet”
And I was crying on the staircase
Begging you, please don’t go
And I said
Romeo, take me somewhere we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story
Baby, just say yes
So, I sneak out to the garden to see you
We keep quiet cause we’re dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while
Oh ohCause you were Romeo,
I was the scarlet letter
And my daddy said, “stay away from Juliet”
But you were my everything to me
I was begging you, please don’t go
And I said
Romeo, take me somewhere we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story
Baby, just say yes
Romeo, save me
They try to tell me how I feel
This love is difficult, but it’s real
Don’t be afraid, we’ll make it out of this mess
It’s a love story
Baby, just say yes
Oh oh
I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town
And I said
Romeo, save me
I’ve been feeling so alone
I keep waiting for you, but you never come
Is this in my head
I don’t know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring
And said
Marry me, Juliet, you’ll never have to be alone
I love you and that’s all I really know
I talked to your dad
Go pick out a white dress
It’s a love storyBaby, just say yes

Oh oh ohOh oh oh oh
‘Cause we were both young when I first saw you

dear abg..
our love story has just begin..
thanks for being here..
deeply in my heart..

p/s everyone has their own love story..........
love just a love even we didnt say I LOVE U...

Thursday, June 11, 2009

kinokuniya KLCC

ari 2 waktu aku p KL, aku lupa nk story pasal aku msk bookstore KINOKUNIYA..Ya Allah, aku sgt teruja masuk bookstore 2..rasa klu bagi sari kat aku duk dlm 2 blom tentu cukup utk aku tgk suma jenis buku yg ada kt situ..best sgt..aku mcm kanak2 yang masuk kedai ToysRUs..mcm 2 la aku..pegang buku 2..aku tingin baca buku nie..pegang buku nie..tingin buku 2..klu xsebab org yg sesak dlm kedai buku 2 dan aku kena balik kedah mesti lg lama aku kt c2..bestnya kinokuniya..klu la aku dpt bukak bookstore cm 2..bestnya...aku letak sket gmbr kedai buku nie..




nie salah satu bahagian dlm bookstore 2..sbnrnye aku tingin sgt tgkp gmbr dlm 2..tp 2 la org ramai sgt..sesak..smpai xdpt tgk pemandangan mana yg indah..huhu..klu la aku ada satu bookstore cm nie..bestnya..aku ada dua impian business klu aku berpeluang nk bukak..



klula aku ada peluang satu ari nnti..aku tingin sgt nk bukak kindergarten atau lebih tepat lg children education centre..wah...!bestnya..knp?



1. aku suka sgt budak2..aku suka tgk budak2..aku sk layan ragam budak2



2. aku nk jd wanita melayu pertama yang ada children education centre yg paling berkualiti kt malaysia.



3. aku nk didik anak bangsa aku sendiri..





dan aku teringin sgt nk bukak comicstore..ada ke?heheh..papa je la nama dia.. :P kenapa comic? knp bkn buku2 ilmiah?



1. aku xbrapa minat baca komik tp kanak2 skrg suka baca komik.



2. sbb aku suka kanak2 sbb 2 aku nk bukak kedai komik.dlm kepala aku nie aku dh nmpk idea cm na design kedai aku nnti..



3.aku xnk anak bangsa aku nie merewang xtentu pasal..baik aku bukak comicstore yg bagi mereka nie peluang duduk baca kt kedai dari lepak kt tmpt yg mn2 ntah.



oklah, bebalik kpd crita aku di kinokuniya KLCC, pusing punya pusing..pegang buku 2 pegang buku nie last kali aku pilih buku di bawah nie sebagai bacaan aku dlm kreta sepanjang jln balik ke kedah..huhuhu..



Inila buku yg aku katakan...yes!kak anis..ur the best.. :)

p/s sesungguhnya membaca itu amalan mulia.

Monday, June 8, 2009

journey :Kuala Lumpur..

weekend baru nie aku n my hubby pegi jln2 ke k.l. actually aku teman azrin je sbb dia ada appoinment kt sn..since azrin x brape cekap jln kt sana, aku la konon2 navigatornya sbb aku biasa ngan kl..huhu..snbrnya aku pon buta jln kt sana.sbb slalu klu ke sana, aku cuma passenger ja..kami bertolak kul 1.00 pg..actually nk tolak awl..tp my azrin ckp dia nk tdo dl..so aku smbl2 tggu dia tdo tue..aku kemas umah sket sbb nk tgglkan umah..azrin ckp suh kejut kul 11..tgk jam baru kul 9.30..hmm, nk wat ape lagi ye..? umah dh sapu, pinggan dh basuh, dapur dh mop, bj dh iron..last skli aku tgk tv smbil tggu ms nk kejut..di sebabkan letih sgt kot ngan aku2 skali tertdo.. :P dan bijak pandainya aku..aku lupa kunci jam..hahahha..seb baik aku sedar..tp sedar2 dh kul 12..alamak..smbhyg blom,kejut ein pon blom..aiyak!!cpt2 aku kejut dia..dia pon membebel sbb sepatutnya kul 11.30 dia kena jumpa kawan dia nk amik tualang honey tue..dia takut kawan dia dh tertdo..so kelam2 kabut masuk brg dlm kreta segala...time to bergerak...wah!first time jejln waktu mlm..sblm nie slalu berangan je..quite excited..huhu..tp aku takut gak..mn la tau kt tgh2 highway sat lg..ada bnda terbang cm dlm crita jgn pndg blkg ke..grr..ngri ah..
KL.....here we come!!...
dlm kul 2.30 tue berenti mkn jap kt RnR bukit gantang..mata mamai2 selera pon hilang..tp teman ein sbb dia lapar..pas2 perjalanan diteruskan lg..aku dh jnji ngan ein nk teman dia drive..utk hilangkan ngantuk aku pon tgk movie..crita jumper..tah apa2 la crita tue...xphm aku..maybe sbb aku ngantuk so xbrapa leh focus sgt kot...smbl 2 smbg2 ngan ein tkut dia ngantuk..mata aku xbrani melilau sgt tkt nmpk bnda x diingini..heheh..penakut la..tp di sebabkan aku dh xmmpu menahan ngantuk akhirnya aku pon tertdo..sedar2 dh smpai tol jln duta...hahaha..btl2 teman 2..tgk jam awl lagi..br kul 5..nk pegi umah cousin aku pon rs cm menganggu lak..xpela..tggu dl..ein pon tdo jap..aku pon smbung tdo..tpt kul 7, cousin aku dh kol..
cousin : salam kak cik, hg kt mana?
aku: kt tol jln duta..aku xtau nk p umah hg la..lupa...pg2 nie otak xdpt berfungsi.
cousin: hang amik higway duke, ikut signboard p gombak.exit gombak nnti kol aku blk.
aku : brita di terima..roger n out..
tuttt..
so aku dan ein teruskan pjlnan kami..cian ein..kul 11 sat lg dh ada appointment lg..takut ngantuk plak..tp aku tgk dia steady ja..okla kot..
sampai ja umah cousin aku..rht2 sat pas2 kami gerak p tmpt appointment ein..ein ada 2 appoinment ari nie. kul 11 kt ampang park, kul 3 kt flaminggo hotel. mmg redah ikut signboard ja sampai kt tmpt suma tue..tue pon atas jasa cousin aku yg tercinta gakk..hehe..
settle suma hal, kami gerak p shah alam lak..jumpe cik lin comot.. :P hehe..jgn mara ye lin..dia nk beli madu..so jmpe kt giant..tue pon jenuh sakit kepala cr jln gi shah alam seksyen 27.last2 smpai kt giant.giant2 pon giant la..jnji ngan lin..sambil tggu lin kami sempat menghadap makan tghari kami atau lebih tepat lg makan petang.sbb waktu kami mkn jam tnjukmkul 6.30 ptg..xsmpt nk mkn tghari td..mana ngan jam, cari jln x jumpa, sesat, ngantuk, letih..so keadaan dlm keta agak tegang td..xberani nk ajak mkn.even aku dh lapar.hahahha..dh boley mkn barula keadaan back to normal walaupun x 100%.
lepas jmpa lin, kami gerak balik ke kl sbb dh jnji nk tdo umah abg jon iaitu abg ipar aku atau lebih tepat lagi abg ein.heheh..satu hal lagi nk cari jln gi keramat lak..mmg keramat btl..nsb la suami aku nih cekap gak igt jln..maunye x, dpt assistant yg pandai cm aku nih..xpyh beli navigator suma tue..hehe..ikut2 signboard dan petua dari abg jon smpai taman masuk umah dia..sbb mlm kan..aku xnmpk signboard tmn tue apa..xpe nnti aku tnya abg jon k. abg jon lak bwk kami p mkn kt kg baru.ada satu seafood kat situ..mkn lg..alamak gemuk la aku cm nie..dh la tgh sihat nih..hahaha..
esoknya tue kami bertolak balik,singgah kl shi shi( klcc) bak kata amar..amar 2 anak buah aku..suka sgt ngan kl shi shi tue..ramai gler..ah xkuasa aku nk duk ctu lelama.sesak nafas rasa..lepak jap ctu..terus kitaorg mulakan perjlnan utk blk..singgah ipoh jap mkn dan beli roti delifrance 2..ein suka roti tue..sggp singgah jj ipoh semata2 nk bl roti 2..abg abg..sampai kt bukit gantang aku dh ckp singgah isi minyk bl aku tgk meter cm dh nk ujung2 nyawa..dia ngan konfiden nye ckp.."ckup la syg..jgn kata jawi, aloq setaq pon smpai lagi nih". aku pon mls nk ckp pa pa lg..dh dia ckp cm 2..nk dijdkan crita lepas je exit bandar baru tetiba keta dah terhinggut2..aku tgk muka ein dh agak cuak..aku cm dh boley agak dh apa yg bkl berlaku...keta makin slow slow slow dan terus berhenti...nah!! aku dh ckp dh..
" eh abg, kita dh sampai aloq setaq ek?" nada2 perli..geram btol aku..org ckp xnk dengaq.aku mmg dh mls nk ckp apa..nk bebel pon xgna.bnda dh jd..dia sengih2 ja..eii geram btol.nsb baik si rabiah ada kt bndar baru..aku pon mntk tolong rabiah..nk jd crita rabiah blk jitra mkn kenduri..waaa..cm nk nangis ja rasa..ein mmg xda kawan kt kawasan 2..seb baik rabiah mntk tolong kawan dia antar mnyk kt ktorg..alhamdullillah..dpt la kami terus perjalanan balik..kul 8 mlm kami pon sampai ke umah..homeSweetHome..
special thanks to:
fiza my cousin - for all ur helps. tumpangkan umah sat..temankan aku dan ein..tunjukkan jln kt kami dan lain2 lagi.
abg jon dan kak ina ( abg ipar dan kakak biras ku) - belanja mkn..sedap mkn kt situ..tumpangkan aku dan ein tdo kt umah dan lain2 lagi.
rabiah dan ajak - tolong panggil kawan utk tolong aku dan ein di tgh2 highway.
pak cik rosli - bawak minyak kreta utk kami.
dan suma yg telah menolong kami secara langsung dan x langsung. maaf klu lupa mention nama..
oh!!xpecially to mak..thanks tolong kak cik n to fairuz jugak. :P
writing comes with journey
p/s pastikan anda merancang perjalanan anda..
wasalam

Sunday, May 31, 2009

wanita kini..

hmm..lepas kontroversi yang melanda waheeda..penyanyi wanita yang pernah aku minat dulu memaksa ak untuk berfikir..apa yg dh terjadi dengan wanita kini. hmm..sedih bila baca satu-satu keruntuhan rumahtangga yang berlaku pada masa kini. bagi suami isteri yang dh mempunyai anak..mcm mana nasib anak2 nnti? dari sari ke sari kita dengar kes penceraian berlaku..dan dari kajian yg dilaku kan memang x dapat dinafikan punca utama yg berlaku penceraian disebabkan orang ketiga..
hmm..kadang aku terfikir..salah wanita kini atau salah lelaki kini? kenapa wanita-wanita atau pun lelaki ini tidak dpt berfikir yg hidup kita nie ada hukum karma..what goes aroun comes around...ari nie kt wat dkt org..arie nie si suami tue boley wat kt isteri dia..xmustahil esok dia boley wat kt kita..kt wanita kini yg menjadikan diri kita terlalu murah sehingga mengorbankan kebahagiaan hidup wanita lain.


betul..setiap yg berlaku ada hikmahnya..betul jodoh pertemuan ditentukan oleh Yang Maha Esa..dan kita jugak kena ingat dan sentiasa beringat yang setiap yg berlaku adalah ujian kepada kita..bagaimana kita nak handle sesuatu ujian yg dtg kat kita..klu dh sah2 kita tau itu suami org,perlu ke kita rapat ngan suami org itu..klu kt dh tau lelaki itu sudah berkeluarga, perlu ke kita terlebih berurusan dengan lelaki itu? wanita kini yg masih ubujang, hargai la hidup kita..jgn jadikan hidup kita taruhan dengan mempetaruhkan kebahagiaan org lain..






memey suhaimi dikaitkan dengan norman hakim bekas suami abby abadi sehingga di tangkap khalwat. sehingga kini perbicaraan mereka masih tertangguh. memang aku marah, memang aku rasa sedih. sebagai wanita aku seolah-olah dapat merasakan apa yg dirasakan oleh abby. betul atau x hanya norman hakim dan memey yg mengetahui. dan yg Maha Mengetahui Allah SWT.






fasha sandha pelakon wanita yg x asing masa kini. segala nya dia ada. dari segi rupa, tubuh badan, lenggok suara, bakat. malangnya dia x gunakan dengan betul. dia cemari diri dia dengan gosip dan kontroversi yg hampir memusnahkan kerjanya sendiri. dia dikaitkan dengan bekas suami nora danish. dan yg paling sedih nora danish diceraikan ketika dia disahkan hamil 3bulan..what type of man is he? agaknya si bekas suami nora danish nie kekurangan satu organ dalaman kot..dia x da hati. thats y dia layan nora danish cm 2..hmm...wanita kini...





waheeda wassini..what happened 2 u sis? kakak betul2 mengecewakan kami peminat kakak dengan kontroversi yang melanda diri..waheeda seorg wanita bertudung, menutup auratnya dengan sempurna, ikon remaja masa kin..malangnya dirinya di hambat kontroversi yg amat-amat mengecewakan peminat-peminatnya..waheeda sering menafikan perhubungan istimewanya denga ustaz akhil hay..malangnya setiap kali menafikan setiap kali juga perbuatannya yang mengaitkan dengan ya ustaz akan tersebar. crita tgk wayang, crita bergamabar di tepi pantai di waktu mlm dan akhir sekali apabila isteri ustaz sendiri membuat kenyataan bahawa mereka bercinta tersebar. dan dlm proses menfailkan cerai. waheeda dan ustaz akhil hay masih terus mendefend diri mereka yg mereka xda apa2..ya ustaz..tidakkah anda sedar bahawa anda sedang di uji oleh Allah taala untuk melihat ketaatan anda kepadaNya..diri anda yang anda kata anda berhijrah kepadaNya..benarkah anda berhijrah..jika benar anda benar-benar mempunyai niat untuk memperisteri kan waheeda, dan anda yakin berlaku adil maka tunjuk kan lah contoh yg baik untuk di ikuti oleh masyarakat kerana anda adalah ikon masyarakat. dan waheeda jika benar anda tidak mempunyai hubungan dgn ya ustaz, buktikan la diri anda benar..jauhkan la diri kita dengan pekara yang boleh mendatangkan fitnah..itu suma kita org islam tau..btl x kakak waheeda? tp kakak x buat yg itu..knp kak? syg nk lepaskan hubungan dengan ustaz ke? saya xslhkan isteri ustaz klu di tmpil wat kenyataan begitu sbb dia hnyalah wanita biasa, dia bukannya siti aisyah r.a dia juga bukan fatimah az zahra r.a. diri dia wanita biasa yg apabila dilakukan oleh suami, dia mempunyai hak untuk menuntut kebenaran..

wallahualam..

dan saya hanya wanita kini yang mengharapkan kehidupan saya yang aman damai dan rumahtangga yang bahagia utk selama-lamanya...amin..








Thursday, May 21, 2009

take a break!!

aku sedikit tertarik dengan picture yg baru je email aku td..so just wanna share kita tgk btapa creative nye org nie dlm mengedit gmbr,..
tgk bawah nie...


spiderman tgh lawan dr. ock dkt PENANG HILL??..

next!

apabila komtar telah di BOM!!


n next!




Ultraman nie lawan ngan raksasa nie kat mana ek?
kesimpulan nya manusia mudah ditipu oleh pandangan kasar kita sendirui..oleh itu, jgn hanya guna mata kasar, gunakan juga mata hati untuk menilai..hmm,..kena mnegena x dgn crita2 kat atas ek?? :P
yong2..sakit pale yong!!- dr A.









Sunday, May 10, 2009

aku nk letak cl0ck gak!!

waaa...aku nk letak clock tp apa psl tarak bulih..aiyakk ini mcm kasik frust la...mcm mana nk letak cl0ck..tulun!!! any1.. help me...

p/s demi masa..sesungguhnya manusia kerugian..melainkan yg beriman dan yg beramal soleh..

Monday, April 13, 2009

update blog

gila lama xmenulis..mcm nie la aku..hangat2 air suam..huhuh...sume nk wat separuh2 jalan..sebenarnye bkn xnak tulis..nak..hehe..tp 2 la..antara alasan2 yang wat aku mls tulis blog:

1. internet kat usm yg suka sgt bersiar2 dengan siput kat taman bunga.
2. aku yang banyak sangat keje..huhu..tp org lain dpt je update blog..knp aku x ek?
3. umah kat kulim, xde internet..maklum la ujung2 minggu je xsibuk..tp time 2 pulak la nk kena balik umah..dh 2 umah lak xde internet..so cm ne nk menulis..
4. sebab paling utama di antara sume alasan ialah MALAS..huhu :P

ari nie baru nk update..lgpon xde mende rasa nk cerita..cuma ari nie start final exam paper comm..so mesti org akan tnye mcm mana exam kan..cuma satu sj boley katakan..

"berasap kepala yong!!!"

Tuesday, March 10, 2009

LOVE: before and after married


A man before and after married
Before Married - - -



He: Yes. At last. It was so hard to wait.

She: Do you want me to leave?

He: NO! Don't even think about it.

She: Do you love me?

He: Of course! Over and over!

She: Have you ever cheated on me?

He: NO! Why are you even asking?

She: Will you kiss me?

He: Every chance I get!

She: Will you hit me?

He: Are you crazy! I'm not that kind of person!

She: Can I trust you?

He: Yes.

She: Darling!


After married - - - simply read from bottom to top...

p/s pesanan penaja: read and think :P

Monday, March 9, 2009

love HONEY

ari nie kita berbincang sket pasal madu..


Masih ramai yang tidak menyedari khasiat madu lebah dan kepelbagaian kegunaannya dalam kehidupan seharian manusia.Tidak kurang juga yang menganggap fungsi madu lebah hanya satu iaitu enak sekiranya dimakan bersama-sama dengan roti, manisan ataupun dicampur ke dalam minuman.

Sekiranya diimbas kembali sejarah silam dan asal-usul madu lebah, ia telah dikenali sejak dari zaman Firaun yang pada masa itu memerintah Mesir 300 tahun sebelum Masihi.
Kemasyhuran khasiat madu lebah turut tersebar luas sehinggalah ke zaman tamadun Parsi, Greek dan juga Rom.Malah dalam sejarah Islam sendiri ada menceritakan kegunaan madu lebah di dalam perubatan amatlah masyhur dan ini bertepatan dengan firman Allah (s.w.t) di dalam ayat 68 hingga 69 Surah An-Nahl bahawa madu itu adalah syifa' (penawar) kepada manusia.

Selain negara-negara timur tengah, di Eropah juga terdapat satu kesatuan diberi nama Apitherapy yang diasaskan oleh Profesor Bernard Descottes iaitu seorang berbangsa Perancis yang menggunakan produk madu lebah sebagai satu teknik penjagaan kesihatan.
Bagi penduduk di timur tengah iaitu masyarakat Arab sememangnya tidak dapat dipisahkan dengan pengambilan madu lebah sebagai minuman kesihatan harian. Manakala di kalangan masyarakat Cina pula amalan memberi madu lebah kepada anak-anak mereka sejak dari kecil lagi telah lama dipraktikkan.

Sabda Rasulullah, "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seorang itu makan madu,seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya."

Diantara kebaikan-kebaikan madu ialah:

- Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
- Memulihkan sel-sel urat besar.
- Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
- Merangsang tenaga batin.
- Meningkatkan daya ingatan terutamanya kepada mereka yang masih menuntut ilmu.
- Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
- Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
- Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
- Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

dan pelbagai lagi khasiat terdapat pada madu.

Madu tualang nie adalah keluaran PERNIAGAAN MAJU WARIS (CA 0040464-M) yang mendapat bimbingan dan sokongan dari MARDI, FAMA dan KERAJAAN NEGERI PAHANG. PERNIAGAAN MAJU WARIS adalah 100% BUMIPUTRA dan MUSLIM.

terdapat 2 jenis madu tualang yang dijual pada harga yang berpatutan.

1. madu tualang asli



RM30.00 - 340g

2. madu tualang abang power



RM35.00 - 340g

untuk maklumat lanjut boley lawat laman web nie ye www.tualanghoney.com
atau ym saya pn farah. :)

sesungguhnya 9/10 daripada punca rezeki adalah dengan berniaga..

produk-produk lain yg akan muncul...
- set kecantikan dan rawatan muka k-rins
- coklat-coklat dari langkawi
- kek lapis sarawak yg sedap2 (kena tggu raya) :P
~~~c0ming so0n~~~