Monday, July 13, 2009

adakah kita islam yg difaktorkan atau islam keturunan?

ari 2 aku baru sempat tgk crita syurga cinta..well secara jujurnya mmg aku xnafikan crita 2 menarik...mmg bnyk pengajaran dpt dlm crita 2..adik haziq 2 cute la...haha..mau pecah perut aku tgk crita 2..bg mereka2 yg jiwang seperti aku mesti akan suka sgt crita 2..bnyk la ayat2 menarik yg boley dikutip..dan dlm bnyk2 ayat, ayat yg paling meresap masuk dlm jiwa aku..time cikgu syu ckp..

"Allah xkan mengubah nasib seseorg sehingga kita sendiri nak mengubahnya..maksudnya adakah kita islam difaktor atau islam keturunan"

zapp!! ayat tue terus meresap dlm diri aku..mmg xdinafikan zaman skrg islam hnya didalam ic dan islam kerana mak, ayah, tok, tokwan kita islam..maka kita dikategori sebagai islam..tp amalan,cara hidup, pegangan suma dh melayang2 ke mana2...so salah sapa?

sesungguhnya islam agama yg indah..agama yg syumul..tp berapa ramai muslim kini yg betul2 muslim..tepuk dada, tnya hati..jgn sampai tiba satu saat kita menunding jari menyalahkan sesama sendiri sebab kegagalan kt mendidik anak2 kt bergelar muslim yg bukan kerana keturunan..tp kerana hati kt terpaut ada agama islam..

ya Allah, ya tuhan kami... tetapkan la iman kami..tetapkan la hati kami agar kami berada di dalam agama Mu yg syumul ini utk selama-lamanya...amin...

p/s kita sering tertanya-tanya kenapa Allah memberikan kita hujan ketika panas memberikan kita cahaya..kita sering mengeluh apabila hujan membasahi kita...tp kita terlupa Allah memberikan kita pelangi selepas hujan untuk kita menikmati keindahan nya..utk kita terus mengenal penciptaNya..

2 comments:

anaklangkawi said...

Salam..
Nice blog.. kalo sempat singgah2 la blog interaktif langkawi saya..

http://langkawi-updates.blogspot.com/

p/s: nak kumpul org2 langkawi

pn fAzrin in d h0use said...

thanks for the comment :)