Friday, December 9, 2011

Politik Kerja...keperluan atau kemestian?

Salam..

Dah lama rasanya tak berupdate. Sungguh saya busy dgn kerja..sangat2 busy..

hmm..ini yang keluar tajuk politik kerja nie..maksud politik kerja nie bukan lah bermaksud kita bersembang politik di tempat kerja..itu sudah kemestian as long as tak melampaui batas..

yang menjadi persoalan sekarang berpolitik ketika kerja..huh..sungguh sy bosan dgn orang2 yang begini..klu saya ada kuasa melempang mereka tanpa rasa ragu..saya tak kan tunggu lama..bagi pelempang sorang2 baru puas hati sy..tp saya tak mampu..apa sy boley buat hanya perasaan annoyed yang menguasai hati..astagfirullah..

perlu ke politik kerja?

kalau tak berpolitik anda tak dapat naik pangkat ke? kalau tak berpolitik anda kena buang kerja ke?

yes, risiko itu mmg ada..untuk menjatuhkan seseorang, tidak perlu seribu alasan..cukup hanya satu mmpu buat seseorang tersungkur di tangga kerjaya...tapi nk menaikkan seseorang seribu alasan pun belum tentu lagi buat kita berjaya..tapi apa boley buat..thats a fact of life..

but, doesnt mean we need to be so annoy person..

huh! time bos tak da, duduk atas kerusi tunding jari sana sini suruh orang buat kerja..turun2 bos je terangguk2 dengar bos cakap, dan dan pegang pen, pegang kertas, kusyuk macam kerja tue kita buat..jumpa issue kecik je, higlight kat bos atas2 macam issue tue besar sgt..tulis regards...nama dia besar2..so senang orang nk bagi dia recognition.
masyaAllah ada jugak orang yang macam nie..

berpolitik menjatuhkan orang semata2 orang tue tak nak dengar cakap dia..perlu ke? nak menutup periuk nasik orang on what reason?? sbb x buat awk jadi bos? sbb tak nak ikut telunjuk awk? yes, awk boley marah if u r the boss and you suruh your staff buat kerja for good purpose n bawah dia punya responsible tp dia tak buat or buat sambil lewa, so you have right to get angry or take any tindakan susulan untuk dia..tapi klu you pun just a kuli, why you need to order2 org lain to follow all your instruction..bila dia nak tak dengar cakap, awak dgn rasa tak bersalah report kt orang atas, yang orang nie tak bagus, x buat kerja..aduhai..yg si bos pun mcm lembu dicucuk hidung..dengar je ckp org..adoi ai bos..belajar tinggi2 please la..be rational...

so..perlu ke politik kerja? keperluan or kemestian? tepuk dada tanya hati..anda ingin tergolong dalam golongan mana..

doa saya semoga sy tidak tergolong dalam golongan2 ini..semoga saya ikhlas dengan setiap kerja yang saya lakukan...amin..semoga politik kerja bukan keperluan untuk saya jauh sekali kemestian...sedih rasullullah andai baginda melihat situasi kerja masa kini.. :(

p.s perkara ini tidak terjadi pada saya tapi di berlaku di sekelililng sy..simpati pada yang tertindas.. :(

mood:marah,sedih,kecewa

Sunday, November 20, 2011

berdikari

assalamualaikum..

yeah...its raining but im keeping dry..sbb saya duk dlm rumah..yg hujan kat luar..tetttt!!

smileee!

ok..back to story..hari nie mau bercerita pasal berdikari..atau dlm english INDEPENDENT..



acapkali..wah...macam karang ayat bahasa melayu spm kertas 2..ok2..concentrate farah..bnyk sgt gangguan nya..

acapkali..kita dengar ciri-ciri wanita idaman bagi kebanyakan lelaki sukakan perempuan yang berdikari..

hmm..actually..berdikari is good..especially to us kaum wanita nie..

but the problem is when we are too berdikari especially bg mereka yang dah berumahtangga macam saya.. :)

dl sy penah post entry pasal berdikari yang dah menjadi issue dlm rumahtangga..bukan big issue pun tp..tetap perlu difikirkan penyelesaiannya..

my family semua girls except for my abang...we are 7 siblings..disebabkan abg sorg je lelaki dlm rumah 2..tolak abah dlm kes nie.. :P mana la larat dia nk urus semua keja kt umah yg memerlukan kudrat lelaki..so we are 6 in the house akan turun padang especially bl dekat2 kenduri kendara, raya n etc.

cth:
"kakcik, tukar lampu toilet..dah terbakar" - bimbit la tangga ke dlm toilet dlm usaha menukar lampu toilet.
"adik, bakaq arang cpt...kita dah nak bakaq ikan nie" - so..adik sy akan berpusu2 ke luar rumah siapkan arang nk bakar ikan.
faizah tue kamilah nie..buatkan kami too independent..

dan sbb 2 kadang2 bila dah kawen nie..sikap 2 terbawak2 sampai sekarang..

sampaikan en azrin penah ckp dgn sy dia tak kisah sy berdikari tp terlalu berdikari buatkan dia rasa dia tak di perlukan..

ayat yang keluar dari dia buatkan sy terpikir..eh bukan lelaki suka perempuan berdikari ke? kenapa skrg ckp x diperlukan..tp actually, mmg mereka suka perempuan yang berdikari but..mereka pun sukakan wanita yang buat diri mereka diperlukan..

seriously..saya tak ada masalah nak kemana-mana sorang-sorang..

shopping sorang-sorg - done
makan kfc, mc d sorang-sorang - done
p tesco beli brg sorang-sorang - done
tgk wayang sorang - no problem..
dan mcm2 lagi..its okey with me..

tapi 2 la masalah sy..klu sebelum nie en azrin menyuarakan rasa tak puas ati dgn sy bila sy too independent..sekarang nie dia macam ok je..sbb dia tak payah teman sy shopping yang dia sedia maklum sy sgt cerewet bila nk bershopping..dia xpayah teman beli brg rumah sbb sy suka compare harga, belek ingredient, dan mcm2 lagi..

aduh sampai sy rasa dia pulak dah tak syg sy..hukhuk..

bila complain tau dia ckp apa..

"eh ..dulu boley je buat semua nie sorang.." eiiii sabar je la..

so, moral of the story..sekarang sy cuba tak nak berdikari sgt...walaupun sy tau sy boley je buat sendiri..sy sj ja nak susahkan dia..dah malas nk tolak troli kt tesco sorg..
dah mls nk pening kepala decide kasut mn lagi cantik sbb dia ada utk bg pendapat even though pendapat dia bertentang dgn pendapat sy..after all...

BERDUA LEBIH BAIK kan..yes..we learn from mistake, we appreciate the experiences..

penerimaan en azrin..seperti di jangka..
"eh eh sebelum nie boley ja wat seniri...." yang pasti sy tau dia suka teman sy shopping gak..

apa boley wat..itula sy..

so moral of the story..bg mereka yang rasakan dia seorang yg independent person..so mulai sekarang pura-pura anda tak independent sangat supaya pasangan akan terasa dihargai dan di perlukan dalam hidup mereka..okey kawan-kawan...

tamatlah ceritera hari ini..sekian


may Allah bless~~

Sunday, November 13, 2011

berdua lebih baik... :)

assalamualaikum..


smile!! :D



ini ja gambar yang boleh di upload hasil p bercuti ari 2..hehe...yang rajin sy edit..sorry to say tempat tak menarik pun..

berdua lebih baik..

tapi kalau dapat bertiga berempat lagi bertambah baik..wink!!

insyaAllah mudah-mudahan masa saya dan en azrin akan sampai jugak satu hari nnti...aminnnn...

may Allah bless... :)

Saturday, November 5, 2011

cerita hari semalam..

assalamualaikum...

big smile in late night story..winkkkk!!

ok2..mulakan cerita ya..

menaip smbil meriba laptop can cause ergonomic issue..so i need proper place just to make myself comfortable to keep typing..kejap ya..

ok..to those yg tak tau apa itu ergonomic..just nk share sket apa yg dimaksudkan dgn ergonomic..actually sy pun br tau selepas terjun dlm bidang perindustrian nie..huhuhu..

sedikit googling dari mr google yg sgt berjasa..
sy lampirkan sedikit info pasal ergonomic..

Ergonomics (or human factors) is the scientific discipline concerned with the understanding of interactions among humans and other elements of a system, and the profession that applies theory, principles, data and methods to design in order to optimize human well-being and overall system performance.

more details jemput click here

atau dlm bahasa lebih mudah is..kalau meja kita rendah dari kerusi yg kita duduk, kita akan face egronomic which is akan menyakitkan sendi2 kita bila kita static terlalu lama terutamanya during kita buat kerja.. bila kita masuk dlm bidang2 industrial..perkara2 mcm nie sgt dititik beratkan..meja kena sama paras dgn kerusi or tinggi sket supaya bila kita static buat keja terlalu lama, ia tak akan memudaratkan diri kita..

but...that's not the issue yg sy nk story mory kt sini actually..2 mukadimah ja sebenarnya..wahhh..panjang bebenor le mukadimah pun..

apa yg sy nk ceritakan tak ada kena mengena dengan faktor kesihatan atau ergo2 pnya cerita..tp tentang me, en azrin and a novel..wahh! mcm tajuk movie..i liokeee...heheheh

semalam keluar ke tesco, dan seperti biasa tmpt wajib yg akan kami tuju ialah popular..and as usual, jejak ja kaki ke dlm popular, haluan sy dan en azrin pastinya berbeza..n of coz, sy dgn pantas akan bergerak laju ke arah novel side and him akan terus ke side philosophy, business dan all sort of boring books..( biasalah buku ilmiah tak pernah nak menarik kan)..ish2 apa la nak jadik ngn kak farah nie..

ok..memandangkan sy masih ingat yg en azrin pernah janji nk belikan novel utk sy 2 3 minggu lepas..sy pun xlepaskan peluang utk carik novel menarik. Belek punya belek, at the end ada satu novel yang menarik hati sy utk sy beli..dan dgn secepat mngkin grab buku 2 n bwk ke en azrin..

"abang, nak beli buku nie..pleaseeeee"
"eh, last week kan baru beli buku?"
"memang la, tp kan itu beli sendirian berhad, kan abg dah janji nk belikan dl" sy mula nk protes bila tgk respon dia yg mcm tak begitu positive tue.
"no..no, sebulan satu novel ja. nak buku lain, boley abang beli" nie la yg sy tak bekenan...ngelat la en azrin nie..dl ckp lain..hukhuk..opsss..terkata suami sendiri..maafkan sy wahai suamiku..hahaha

dan conversation seterusnya adalah sgt membosankan sebab sy dlm usaha memujuk dia. kalau nak di storykan kt sini mau cair taik telinga pembaca2 sekelian..hahah..ada ke?? tettt!! :P

penat sy wat ayat versi pencairan taik telinga semata2 nk belikan buku utk sy, tp dia ttp dengan konon2 tegasnya tak mau belikan novel utk sy..still in same reason..i already bought a novel last week..habiskan yg tue dl..bukannya dia tak tau yg sy dh mengulang novel 2 lebih 5 6 kali kott..sbb 2 la nk beli novel baru..

actually, bukannya tak boley nak guna kewangan sendiri..tp ntah kenapa semalam kadar mengada2 naik mendadak menyebabkan kesukaran utk sy keluarkan duit sendiri utk novel yg harga rm25.90 2..hehe..gedikss kan..hahaha..tak pa la..ngn suami sendiri mmg disuruh utk bermanja2..mengeratkan kasih syg..hahahah

infact..he did promise me..and, a good muslim is who always keep his promise..kan...hehe..

dan nak tau apa..sy dah menonong2 bawak novel 2 ke counter nk bayar, suddenly dia keluar macam 2 ja..geramnya sy time 2..nasib time 2 tak ramai org...dan xada sapa belakang sy yg line up nk byr..adik yg kt counter 2 dah mcm pelik, kenapala kakak nie xmau byr2 lagi..sbb sy wat keras kepala jugak xnak byr dan tinggalkan popular selagi tak dpt novel...hahah..sengal..kuikui..

"sat ya dik..sat lg husband kakak mai byq" yang 2 ja sy ckp kat adik 2..

sbb sy yakin sgt dia mesti balik jugak ke popular sbb dia tak smpai hati nk tggl sy kt situ sorg2 memandangkan my handphone dah out of service..bateri abis.. :D

tggu punya tggu..tak smpai lima minit, dia balik ke popular jugak dengan muka xberapa manis..
dengan muka kelat dia jln ke counter, sy terus angkat peace..yess!! i did it..

ini la novelnya...






maaflah, gambar dari mr google je..sbb sy tak sempat tgkp gmbr buku nie..tp tak kisahla..as long matlamat nk bercrita sampai..

dan tak nyesal memaksa en azrin belikan utk sy..sbb ceritanya best..sy da ulang 2 kali..hehehhe...
nak mengulas ceritanya, next time ye..sbb dah lewat..mata sy pn dah mula memberat nie..

nite~~~~

p.s: jgn contohi kisah nie..sungguh tak mithali isteri en azrin..tak mau dgr cakap suami..insyaAllah akan sy baiki diri sy yg serba kekurangan ini..



doakan ya... :)

May Allah bless...

Friday, October 28, 2011

holiday




assalamualaikum... :D


sj je nk update blog..dh rajin sgt la pulak...2 la kan..sifat manusia nie sgt susah nk diramal..kadang datangnya rajin...rajin la sgt...bila malas 2 tiba...huh! address blog pun x igt..hehehe...melampau x? whatever it is...just nk update..sy dan encik azrin a.k.a tn putera jeniang..nk p holiday...p holiday je pn..2 pn nk kecoh ke?hehe..


ke mana??

tak jauh pun..dekat2 je..xpa la..as long matlamat cuti tercapai im very happy.. :D

dh lm xbercuti berdua mcm nie..slalu nya berjln mesti ada pihak2 ketiga..heeee...


pray for us ya!
may Allah bless.. smile! :D






Wednesday, October 26, 2011

what is on your table??

this table beside my bed..and its a must for me to read one of these books before sleep :)

and a picture frame of my wedding..

whats yours??

:the story about ANAK..

assalamualaikum..

pagi yang indah...semoga kita mendapat keredhaanNya sentiasa amin..
big smile in blessing morning!! :)

dah lama x menulis..tulis je backspace..tulis je backspace..hehe..hilang rasa idea nk menulis even though banyak nak bercerita..

mulakan dgn keadaan diri dulu..sy rs tak sihat..nauseated and nk vomit rasa..and please dont get me wrong..sy belum ada good news nak di kongsikan..ini semua kesan ubat shj..

kalau ada sesapa yg pernah ikut my stories before..yes, i've been married almost three years and belum rezeki untuk ada penambahan ahli lg..still berdua.. :) its okey..sbb sy selalu positive..everything happen for reason kan..

to be honest..

im not so open bila berbincang pasal perkara-perkara macam nie..mmg mulut ckp..sy tak kisah itu..sy tak kisah nie..tp deep in my heart still mengambil berat perkara2 nie..wahh...paham ke?? hehe..tak paham pun buat2 paham la ye..in fact, sy tulis untuk meluahkan apa yg sy rs...

tapi hari nie tetiba sy rasa mcm nak open berbincang tentang perkara ini..about fertility infertility and so on.apa yg dah me and him usahakan..dan dlm perjalanan nie..apa yg dah kami lalui..orang bertanya, orang bercakap, orang berkata dan sebagainya lagi..

yes..kami dalam process berusaha..

start from berurut..sy dah berurut lebih 3 kali..dan bermacam2 komen sy dgr dari tukang-tukang urut sy jumpa..ada yg ckp my womb too high la..too low la..too big la..n etc..tp sy ttp amik positive..ttp ikut nasihat mereka..hahah..unless tang kena kurang makan pedas...alamak..selalu lupa..heheh..

jumpa doktor..last year..sy igt lagi..me and him jumpa doktor sakit puan katanya..signboard terang2 tulis specialist..first jumpa, dia scan my womb dan ckp everything good..tgk size, location..folopio tiub..semua la..then..dia bg sy satu ubat utk dimkn start my 2nd day of my miss P..

dia ckp kalau tak berhasil jugak, next month jumpa lg..tp tak pyh jumpa dia, just amik ubat kat kaunter ubat ja..ubat yg sama mcm yg dia bg before..sy ikut kan lg..then 3rd cycle of my miss P pun masih mcm 2..dan berterusan ke 4th cycle..sy dah mula tak sedap hati tgk badan pulak dah mcm dipam2 mcm tayar basikal..nak samakn mcm tayar kereta..tkt la pulak..besar sgt..heheh

terus sy stop..in my mind..doc apa nie..tak check tak apa terus bg ubat..amik kat kaunter pulak 2..terus sy stop smpai taun nie..tkt jadinya..dan bertambah tkt bila kita terus berusaha then hasil belum kunjung tiba dan perkara tue terus buat sy frustating..

dan masa terus berlalu dgn pantasnya..sedar tak sedar..dah hampir 3 taun sy dan dia berkawen..cptnya..dan kami masih berdua :) smileee!! hehe..dah dgr suara2 kedengaran..aishhhh..nie yg tak syok nie..tp apa boley buat..thats fact..bl tak kawen..org akan tnya bila nak kawen? da kawen..bl nak ada anak? bl da ada sorg anak..bl nak tmbh tiga? bl da ada sorg bini..bl nak tmbh lg sorg??hahah...manusia nie tak lepas dari perkataan BILA...lepas nie sy nk suggest kt dewan bahasa dan pustaka..hilangkan perkataan BILA tue..sungguh menyusahkan..hehehe

tp..bg sy senang ja..jgn amik port sgt..ini bukan keja kita..bl sesuatu yg diusahakan belum membuahkan hasil..apa yg boley kita buat is berdoa dan terus berdoa..bertawakal dan ikhlaskan diri..yg tue ja..wahhh..easy to say kan...uwek!! (for me!)

cuma me and him mula dapatkan rawatan balik last two month lepas En Azrin tgk sy mcm dah bersedia sket nk start balik..(sebelum nie., I felt so frustating with myself),..so we start all over again..kali nie cari yg betul2 specialist..biar mahal xpa..janji tak sakit hati..so, jumpa doktor nie..cerita history kami..what we've done..dan dia ckp ubat yg saya makan tue actually is a clomid..ubat hormon untuk mereka yg mengalami infertility..ubat tue hanya boley makan selama 12 cycle shj..dan dia diberi mengikut gram..contoh..first cycle amik low gram dl..next cycle doc akan scan lg..tgk size womb dan keadaan kita then decide nk tmbh gram or not..

memandangkan sy dah mkn 4 cycle ubat tue.so sy hanya tinggal 8 cycle untuk mkn shj lg...tp doktor yg rawat sy nie start with En Azrin first..check him and alhamdullillah he is in very good condition which is mean the problem comes from my side.. :( sungguh waktu dgr doktor ckp..hati nie mcm di koyak2..rasa sgt bersalah to En Azrin..tp doktor tue cpt2 potong..agaknya dia nmpk muka sy keruh mcm sungai klang..hahaha...dia ckp jgn risau..tak ada penyakit yang tak boleh diubati..dan semua akan terjadi dgn izinNya..(even he is Chinese)..dan dia ckp kes sy kes yg simple..hopefully..crossing finger..tp syarat utama dlm process nie sgt berat..hukhuk..

dia ckp "this case is a simple case..but first thing u need to do is lose your weight..u need to lose 15kilo to achieve your ideal weight"

what????? 15kilo?? seriously?? terus sy pandang En Azrin..and he said...

demi anak... :)

sedap bunyinya demi anak.. :) rasa bahagia dengar..

insyaAllah..demi anak..akan sy usahakan..demi anak sy sanggup buat apa sj..demi anak..sy akan usahakan..insyaAllah..demi anak,demi En Azrin dan demi kebahagiaan kami..sy sanggup...



Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”.

surah anbiya' ayat 89.


amalan sy dlm sujud baca doa nabi zakaria


p.s doakan kami ya :) thanks...
cheers and May Allah bless...

Sunday, October 23, 2011

hukum pemakaian bulu mata palsu

assalamualaikum.. :)

with a huge smile in a blessing sunday morning.. :D wink!

last friday, Intel GPEO-M ada buat dinner di Kulim Golf Club and this is my first time I attend Intel punya dinner since I started to join this company early of august this year.

yup..memang happening sangat..semua bergaya bukan main..maklumla once a year..memang x salah kan kalau nak bergaya. Cumanya, instead of nak bergaya kadang2 kita terlupa perkara yang 'boleh' dan x 'boleh' kita lakukan semasa bergaya..

hmm..sungguh sy pun bukan baik sgt..jauh sekali pandai dlm soal agama..tak..sy pun masih dlm learning curve mengenal agama sendiri..memperkasakan diri dgn pengetahuan yang sket nie..cuma bila perkara yg sy tau dan sy tgk masih ramai yang tak tau..tergerak hati nk share sket..wahhh..panjang mukadimah nmpk..hehe

perkara yg paling obvious is make-up. yup, no doubt...semua pompuan suka akan benda yg cantik..dan suka nampak cantik..so do I..tp sentiasa kena beringat nk buat apa-apa kena moderate..nk berfesyen..sure boleh..xsalah..tp moderate la..jgn smpai pakai seluar ketat, baju singkat, tudung sanggul tinggi..(peringatan untuk diri sendiri jugak! :D) itu bukan moderate tp over extreme..nak bermake up xsalah..tapi untuk tujuan apa? menunjuk2? nak menarik perhatian opposite gender? itu yang salah (masih dlm peringatan untuk diri sendiri!) moderate la..kalau dah smpai berbulu mata palsu 3 4 lapis..kan dah jatuh hukum lain tue..

sy dl..waktu kawen pakai bulu mata palsu 3 4 lapis..masyaAllah berat sungguh mata waktu 2..tp sungguh sy khilaf..sy tak tau hukum pakai bulu mata palsu..jgn kan waktu kahwin..baru-baru nie..kenduri my cousin..dia make up..sy pun nak menyibuk jugak make up..di letakkan sy bulu mata palsu..sungguh time 2 sy tak tau hukum pakai bulu mata palsu..sampai sy terdengar tanyala ustaz baru-baru nie yang cakap memakai bulu mata palsu HARAM hukumnya. seumpama mengubah kejadian Allah..time 2..sungguh sy rs sgt berdosa..menyesal dgn tindakan smbil lewa sy..x mementingkan hukum Allah..

dan sekarang..bila sy tgk kesalahan2 yg berlaku di depan sy..sy jadi kelu untuk menegur..takut teguran sy di salah ertikan..may be dengan medium nie..membolehkan sy untuk berkongsi sket ilmu yg saya tau..jgn salah fhm ye..sy jugak masih dlm peringkat belajar..so sama2 la kita belajar..yg baik kita ikut..yg tak kita tinggal..sama2 kita mendapat manfaat..

jgn marah sy ya wahai kaum2 wanita..anda sentiasa cantik..cuma nak interpret kecantikan kita yang bagaimana terpulang pada diri..selagi tidak melampaui syariat..semua OKEY! :) wink!

sedikit carian dari pakcik google:

Rasulullah s.a.w. menegaskan: “Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dan meminta rambutnya disambung.” [Shahih al-Bukhari, no: 5934]
Maksud menyambung rambut ialah mengambil rambut wanita lain untuk disambung ke rambut sendiri. Ia dilarang, sekalipun sekadar hajat atau permintaan untuk melakukannya.


Selari dengan berkembangnya teknologi manusia, pada masa kini teknik menyambung rambut telah diganti dengan teknik memakai rambut palsu. Namun dari sudut hukum, ia tetap sama yakni ia dilarang. Juga berdasarkan kaedah qiyas (analogi), maka dilarang juga memakai bulu palsu sama ada di kening atau kelopak mata. Tidak dibezakan sama ada rambut palus atau bulu palsu itu adalah daripada makhluk lain atau buatan manusia, ia tetap dilarang.

Namun para ilmuan Islam memberi pengecualian kepada larangan di atas, iaitu bagi mereka yang mengalami kecacatan, penyakit atau kemalangan yang menyebabkan kehilangan rambut, kening atau bulu mata. Bagi kes-kes terpencil ini, dibolehkan memakai rambut palsu serta kening atau bulu mata palsu.


terima kasih pakcik google.. :)




Sunday, September 25, 2011

kisah nyata

sedang saya membelek laman sana laman sini..saya terjumpa di merata-rata tempat, kisah si duda dan dara yang telah selamat melangsungkan perkahwinan semalam..sejujur-jujurnya sungguh...saya menyampah...sungguh saya meluat..tapi kita tak boley menolak takdir yang tertulis untuk kita..cuma perkara macam nie membuatkan saya terpikir yang...




dunia ini kejam..kan?



yang ditinggalkan merana melihat yang meninggalkan berbahagia bersama penyebab yg ditinggalkan..


saya merasakan dunia tidak berlaku adil apabila tanpa segan silu memberi tajaan yang gah kepada si mempelai sedangkan si akhbar menjaja dan menyiarkan kisah-kisah mereka tanpa menimbang perasaan yg ditinggalkan..


atas alasan..benda yang terjadi dah terjadi..look forward..yg lepas biar lepas..yg penting perkara yang mendatang..doakan yang terbaik untuk si mempelai...


memang betul..



saya setuju statement tue..tp bagaimana dan macam mana keadaaan itu berlaku perlu diambil kira..


kenapa dia ditinggalkan, atas alasan apa dia ditinggalkan, bagaimana perkara ini terjadi..semua itu perlu diambil kira..rasanya dan sememangnya ramai yang ikut kisah nie..ada yg setuju dan ada yang bangkang..bagi saya biasala..itu semua human behaviour..



bukan menyokong mangsa yang ditinggalkan tapi sekadar memberi pendapat..



tapi bagi saya, sebelum menyiarkan kisah yang meninggalkan dan pasangannya itu, eloklah kira sedikit perasaan belas kasihan kepada si ditinggalkan itu..kalau saya di tempat dia..belum tentu saya dpt kuat mcm dia sekarang..dgr si peninggal mendapat tajaan yang gah umpama tak ada kesalahan langsung, si penyebab yang ditinggalkan pula tersenyum bahagia tanpa menimbang perasaan yang ditinggalkan..sungguh hidup di kalangan mereka-mereka ini membuatkan sy sgt paham perasaan yang ditinggalkan itu..




tiada perkataan lain dapat sy katakan melainkan..doa sy titipkan untuk dia supaya kuat menghadapi ujian ini. sesungguhnya Allah menguji hamba-hambaNya yang mampu melalui ujian itu..
semoga ada bahagia menanti yang ditinggalkan itu sbb dalam ayat Al-quran dah dinyatakan dgn jelas..









(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

Wednesday, September 21, 2011

i am back!

it had been a longggggggg time till today i've not been update my blog...

reason??

simple..

1. i am pretending to be super duper busy..o0oo yeah...wink!
2. there is so many things happened in my life nowadays..eg: work, personal
3. no topic to be update..except for..what i am doing today, where i am going, who with me, bla bla and bla..
4. internet at home...sorry to say..S.U.C.K..can i say this word?? ^_*..heheh
5. more than other reasons above...i am seriously LAZY..hehe...maybe sometimes yes, i've intention to update this blog when im reading the other blog but i can't handle my malas behaviour nie..aishhh..

okeylah..cukup sampai sini...insyaAllah lepas nie...i'm back..i'll try to 'rajin'kan diri menulis..insyaAllah..

Sunday, April 17, 2011

penawar hati..

hasbi rabbi jalallah..

sayu hati dengan zikir nie.. :(

Cukuplah Allah sebagai Tuhan, tiada Tuhan melainkan Allah, nur iaitu cahaya muhammad, selawat ke atas nabi muhammad..



cintailah Allah lebih dari segala-galanya..kerana cinta Allah cinta hakiki dan abadi..

Sunday, April 10, 2011

happy birthday dear!

hari nie my bff birthday..puan munirah bt itam.. :)

untuk itu, biar je wan nyanyi ye ira..ehem..ehem..

happy birthday to you..
happy birthday to you..
happy birthday to Ira...
Happy Birthday To You.. :)

may Allah bless u Ira..
hOPefully everything u wish, everything u pray, everything u hope.. become true..insyaAllah..

cumanya..lepas nie da xnak nyendeng2 kat orang lagi tau..jalan tue jangan nak senget2 lagi..straight kan jalan anda..cuma..jgn berenti happy kan org lain..sbb takde ira..sunyi sangat cafe 2..xde gelak2..ira penceria keadaan..

pas nie kurangkan skit makan roti canai sardin 2..apa la yang ira suka sgt pon wan tak tau..apa abg tue da bg kt ira sampai ari2 ira makan roti canai..badan xnak pulak besar2..kalau wan la..maunye 5 kilo naik seminggu..wink!!

anyhow..saya sayang anda..mudah-mudahan doa kita dimakbulkan nnti..amin..

once again happy birthday my friend.. :)

may Allah bless...

love,
WSF


ok guys...tak ada niat nak expose diri sendiri..cuma gambar ira alone xde dlm nie..ada dlm hp..sorry terpaksa saya letak gambar sy n dia..wink!!! :P

Saturday, March 12, 2011

10 tanda kiamat besar.

salam,

gempa bumi di jepun yg terburuk dlm masa 140 tahun membuktikan betapa hebatnya kuasa Allah taala..SubhanaAllah..

Membuatkan sy terpikir..adakah ini satu tanda..atau amaran dari Allah kepada hamba2Nya untuk jgn sesekali melupakanNya..


Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata:

“Datang kepada kami Rasulullah saw. Dan kami pada waktu itu sedang berbincang- bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari kiamat”.

Lalu Nabi saw. bersabda:

“Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam a.s, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arabyang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.


sumber dari sini.


Bersama-sama la kita renungkan dan pikirkan bersama..dan doakanlah supaya semua umat manusia yg terkena musibah ini selamat..


Monday, March 7, 2011

i want this song so badly.....



What are words..chris medina







Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
Anytime you whisper my name, you'll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I'm meant to be where I am
And I'm gonna be
Standing right beside her tonight

And I'm gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I'm forever keeping my angel close


Who said there is no true love doesnt exist in this wide world...chris medina already prove it..

good luck chris n juliana..


Saturday, February 12, 2011

-jiwang mode-


salam readers,

hmm..dlm bnyk2 quote yg sy suka..ada satu quote yg paling hampir dgn sy..kt sidebar blog nie pon ada tulis..

"apabila satu pintu kebahagiaan tertutup,
satu pintu lain akan terbuka
tapi acapkali kita terpaku lama di hadapan pintu yg tertutup
sehingga kita x tersedar pintu kebahagiaan lain yg terbuka untuk kita"

nk imbas balik kisah lama..

dulu..sy pernah heart broken dgn sorg panglima..sgt2 heart broken..pertama kali sy jatuh cinta dlm hidup sy..tp dikecewakan..mmg diakui sy sgt2 patah ati..hanya Allah dan kawan2 biasa sy ja yg tau kesan kisah tue dlm hidup sy..tiap malam bergenang air mata..smpai sy penah letak getah yg ikat barang tue kt pergelangan tangan..tiap kali sy igt..sy akan tari
k getah tue..smpai berbirat pergelangan tangan sy..sy ambil masa lama utk cure..dlm masa yg sm sy ttp taruh harapan dkt dia mudah2an satu ari nnti akan terbuka pintu hati dia utk sy..

masa berlalu..sari seminggu sebulan setaun..sy ikat diri sy utk dia.mana tau satu ari nnti dia suka sy...dlm ms yg sm..tn putera jeniang muncul..tp waktu tue..hati sy mmg xda langsung utk dia..langsung zero..tp dia xputus2 nk mencuba..dan terus mencuba...

smpai satu ari sorg kawan biasa sy nie ckp

"wan,smpai bl? hg kena cuba..cuba syg org yg syg kita..bukan kita syg org yg xsyg kita"

hmm..dan mmg tn putera sygkan sy :P sy admit first sy kawan ngan dia..nama penuh dia..alamat umah, brapa bradik..even fon no dia sy xtau..tp sy amik nasihat kawan biasa sy tue..sy try..try utk syg org lain..atau sebenarnya sy takut utk frust lg..sungguh sy tkt..

tp..tn putera nie mcm paham je..hati sy tak penuh utk dia..time tue la..seboley2 dia cuba amik hati sy..time sy sedih dia ada..time sy happy dia ada..time sy per
lukan kawan nk bercerita dia ada...sedar x sedar sy rs sy dah boley lupakan panglima tue..dan sy rs sy terus lupakan dia.. :)

alhamdullillah..sy sgt bahagia dgn tn putera sy wpun kami suka bergaduh..wink! tghari bgaduh..xbercakap..tiba time ptg boley smbg rancak blk..tetiba baru tingat..eh kt bukan gaduh ke td..hahaha..smbung gaduh blk..boley x..hehhe...tp..dia segala2 utk sy..dan sy xmengharapkan kesempurnaan dlm hubungan kami tp sy selalu berdoa kebahagiaan kami selama2 nya..insyaAllah..sbb everything happens for a reason..


dan tiap kali sy baca quote nie..mmg btl2 kena dgn hidup sy..sy terlalu lm dihadapan pintu yg tertutup..sdgkan pintu lain dah terbuka menanti sy..so kepada mereka2 yg rs tidak bahagia..dnt worry..bahagia tue akan tiba..cuma masa yg akan tentukan bl.. :)

n kepada kawan2 biasa...thanks for every moment we spent together sejak dari sepuluh taun lepas smpai skrg...even kt nmpk merapu,mengarut,lara dan sgala2nya..aku sgt2 sygkan hampa..


p/s ok now...kena wat entry mention sy syg kan kakak sy pulak lepas nie..sbb dia akan ungkit xpenah mention sy syg dia pon... :P


Monday, February 7, 2011

only a pieces,,,but sweet.. :)

holiday with my mak, my tuan putera plus my abg's family n si gebu...opssss.....










last but not least..
pn farah n his tuan putera...wink


its only a pieces but memorable..

lagi best klu my whole family ikut sekali..x sabar waiting for my sis n her family coming back from aussie..my abah and his free time..n my adik2 cuti sekolah..so we can plan to go holiday lagi...yeahhhh!!

Wednesday, February 2, 2011

mesir bergolak?


salam readers,

mmg sy akui sy sgt jarang update skrg nie??knp?? entahla..kemana hilang semangat menulis pon xtau..maybe tertelan dek board yg sgt susah nk pass tue..maybe jugak keletihan yg mlanda diri membuatkan kekadang tue xlalu je nk bukak blog..apatah lagi mengupdatenya..dgn sejak dua mejak nie OT menghimpit ja..menyebabkan bukan sj blog yg bersawang..abeh dgn umah semua berhabuk,bersawang dan segala2 la..tp apa boley wat..rutin hidup..tggu bagi keja slow down dl..sy akan menstabilkan kembali kehidupan yg xstabil nie..

hmm..mesir bergolak..serius sy xtau ujung pangkal..alih2 tau org kecoh suh bwk blk rakyat malaysia yg tinggal kt mesir sbb mesir skrg darurat...itu pon kebetulan sy bc one of my friend punya status dlm fb yg worry dgn keadaan adik dia kt sana...mengalahkan mereka yg tinggal di oversea tahap kesibukan sy..huhuhu.. :P

tp..biarkan hal sy tue dl..kita concentrate kod kes mesir bergolak...wahhh..mcm berat ja isu nie..knp boley bergolak?apa punca pergolakan? dimana titik mula? mcm mana nasib rakyat2 malaysia kt sana?suma jd tanda tanya lagi..

dikatakan punca pergolakan disebabkan memprotes pemerintahan. tak puas ati dengan pemerintahan sekarang..rakyat2 mesir mula menunjuk perasaan..dan ini adalah peristiwa terburuk yg penah belaku di mesir dan rasanya menakutkan semua org..rakyat merusuh dijalan..tembak menembak di merata2 tempat..robbery disana sini puncanya banduan2 terlepas..talian internet, phone sumanya gagal disekat (facebook,twitter dan blackberry dikatakan antara punca rusuhan ini merebak dengan cepat) ..bank ditutup..harga barang naik mendadak..org ramai hidup dlm ketakutan..dan mcm2 lagi..

ramai ibu bapa mula risau dgn nasib anak mereka apabila mereka xboley nk call untuk tnya keadaan anak2 mereka..

dan ini yg sy dpt serba sedikit dari salah sorg rakan blogger yg tulis pasal krisis di mesir

bermula dari negara tunisia,


Apa yang berlaku di Tunisia sebenarnya?
segala-galanya bermula apabila seorang pemuda terpelajar yang menganggur sedang menjual barangan tanpa mempunyai permit, lalu dia ditahan polis dan barangannya dirampas. Pemuda ini bertindak membakar diri kerana membantah dan dia akhirnya meninggal dunia. Permulaan inilah yang memercikkan api kebangkitan rakyat yang menukar lanskap politik Tunisia.


Hakikat yang perlu kita terima,perbuatan ini berlaku di Mesir dan di Algeria, apabila seorang anak muda di Mesir dan di Algeria cuba membakar diri masing-masing sebagai tindakan memprotes situasi politik dan ekonomi di kedua buah negara umat Islam itu. Ia menandakan bahawa rentetan tragedi berdarah di Tunisia menyeberangi melampaui sempadan Tunisia, mengheret seluruh Jazirah Arab.

Menurut rekod,demonstrasi luarbiasa ini adalah antara yang terbesar pernah berlaku di Mesir sejak himpunan rakyat 2003 menentang perang Iraq dan himpunan menuntut pilihanraya bebas dan reformasi masyarakat.

Kuasa rakyat berjaya menumbangkan pemerintahan Ben Ali selama 23 tahun. Ben Ali memerintah secara autokratik sejak rampasan kuasa tanpa menumpahkan darah pada tahun 1987. Regim Ben Ali selama pemerintahannya menyekat aktiviti politik pembangkang dan ramai penentang-penentang politiknya dipenjarakan.Namun, perlu diingat bahawa rakyat Tunisa telah menumbangkan Kerajaan Tunisia yang dipimpin oleh Zine el Abidine Ben Ali bukannya menumbang sistem pemerintahan sekular. Kerajaan sekular harus dihancurkan dengan melumatkan sistemnya bukannya individunya.

Kebangkitan ini dengan demonstarsi besar-besaran rakyat memenuhi jalanraya berlangsung di Tunisia. Mesir. Algeria, Kuwiat, Jordan dan lain-lain negara umat Islam. Ia fenomena yang membimbangkan negara-negara diseluruh Semenanjung Arab.

Negara-negara ini bimbang teori domino bakal berlaku. Selepas Tunisia akan muncul kebangkitan rakyat di negara mereka. Reaksi dari kebangkitan di Tunisia mulai dirasakan di Mesir, Kuwiat, Algeria, Jordan apabila rakyat negara-negara ini berhimpun berdemonstrasi menggerakkan perjuangan kebangkitan rakyat.


untuk info lebih lanjut boley baca disini

sama2 la kita doakan bukan sahaja rakyat malaysia yg ada di mesir..tapi sekalian umat islam disana supaya selamat dan keadaan kembali aman..




Monday, January 17, 2011

perbezaan dato' dan datuk

salam readers..

bersempena hari keputeraan sultan kedah semalam..sy sebenarnya dan yakin sememangnya ramai yang keliru dengan perbezaan datuk dan dato'..mmg pon..slama nie sy tulis ja dato' shiela majid or datuk siti nurhaliza..sbb bg sy ttp xda bezanya..asalkan pronunciation btl sudaaa..kan..tp actual mmg ada a bit different between this two..and abviously dari segi ejaan la kan..tp..antara beza lain antaranya..

Dato’

Dato’ ialah gelaran kehormat bagi penerima Anugerah Darjah Kebesaran yang dianugerahkan oleh Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Sultan atau Raja.

contoh: Dato’ Siti Nurhaliza, Dato’ Sheila Majid

Datuk

Datuk ialah gelaran kehormat bagi penerima Anugerah Darjah Kebesaran yang dianugerahkan oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Yang Dipertua, seperti Melaka, Sarawak, dan Sabah.

contoh: Datuk Lee Chong Wei, Datuk Nicol Ann David, Datuk Sharifah Aini, Datuk Shah Rukh Khan

mcm tue jugak dato' seri dan datuk seri..yg membezakan hanyalah sama ada di anugerahkan oleh Sultan/raja atau kerajaan persekutuan..

so mcm mana dgn pasangan masing2..? title apa yg mereka dpt..

suami: dato'
isteri: datin


suami:datuk
isteri: datin
*note: isteri pertama ja mendapat gelaran datin ye kawan2..isteri kedua ketiga waima isteri bongsu masih digelar puan..wink!! :P

isteri:dato'
suami:encik

isteri:datuk
suami:encik

hmm..tak kisah la datuk ke dato' ke yg penting jaga la pingat kebesaran yg baginda anugerahkan dengan sebaik2nya..jgn disalah guna..sbb gelaran hanyalah pangkat..yg membawa diri adalah sifat dan sikap diri kita sendiri..baik pembawakannya pujian di beri..buruk pembawakannya cacian diterima...wahhhhh..hehehhe

p.s sekian ucapan sy untuk ari nie.. :P

Tuesday, January 11, 2011

11.1.11

salam readers..

eh ari nie da 11.1.11 eh? ya Allah cptnya masa belalu..sdr x sdr next week da nk dpt gaji da..heheheh..wink! br ja nk wat entry happy new year..xpa la..sy pon bukan nya sambut pon new year new year bagai nie..

hmm..ada apa yg berlaku pada ari nie?? nothing..debug board x pass2 gak..adeh la..pening kepala..5.30 pm cabut dl..slalunya 5.30 tue bukan ms blk la..maklum la kononnya pekerja berwibawa..kul 6 ke atas br nk blk..tp sari dua nie..jam menginjak ke angka 5.30 jgn harap nk nmpk sy kt lab..cabut dl..knp? sbb kepala sakit..rs nya kurang tdo, kurang rehat dan kurang air kot..xpon migrain..tp nie kan kaffarah..untuk ringan kan dosa sapa jugakkan melainkan dosa diri sendiri..

ok..bercerita mengenai taun baru..apa azam sy? even xsambut taun baru..xsalahkan kt nk berazam..menambahkan semangat memperolehi sesuatu yg kt ingin kan..dan azam sy taun nie ialah...

- nk sgt baby...hopefully...dgn izin drNya..dptla kami merasa perasaan jadi parent..amin..sy jrg bercerita secara open pasal nie..klu bercerita pon dgn mereka yg btl2 phm perasaan nie..sbb topic ini sgt sensitif buat sy..sgt2 sensitif..

- n azam lain..da xmau pk2 sgt dah..usaha+doa+tawakal n waiting for hasil yg terbaik dariNya..sbb sy yakin setiap yg berlaku tak mungkin tanpa reson..

-nk tolong adik2 sy.. bg mereka2 nie dpt berjaya semua..dgn syarat...boros2 adalah dan amatlah dilarang keras...huhuhu..terutamanya si gebu ini...wink!

- nk kumpul duit bnyk2 nk p australia..tn putera jeniang ckp..klu ada rezeki..biarla kami sampai ke bumi australia bertiga..hopefully termakbul la doa kami...aminnn...

- nk jugak simpan duit nk p mekah dgn mak..kepada tn putera jeniang..klu awk lmbt simpan duit..sy p dl ngan mak boley? :P

- nk kurangkan sifat kuat merajuk, bebai dan cpt marah yg sering mengganggu sy..

- last but not least...azam sy nk bahagiakan tn putera sy..nk bahagiakan keluarga sy..nk menyenangkan adik2 sy..nk belikan bnyk mainan utk anak2 buah sy.. " nmpk mcm kakak mithali gila kan..hehehe..jgn terpedaya kwn2.."


walaupun sy 100% sure yg dia xakan bc my blog nie..sy tetap nk bgtau..sy sgt sygkan dia..terngiang2 lg kt telinga sy

"sy nk awk jd sebahagian dari hidup sy"

abg igt lg janji abg?

igt..

apa?

"nk pegang tangan syg smpai kt tua.."

n sy terus tersenyum...


ok2...stop all this jiwang mode...malu2... :P

Monday, January 10, 2011

Tribute to Tan Sri P.Ramlee

tak lapuk dek hujan..tak lekang dek panas..

1- Itulah sayang - Yuna, Mira and Liyana Fizi



Suara yuna sangat sedap..mendayu..sedap di dengar dan xsakit telinga...i like..yg lagi 2..tidaklah sy kenal..tp suara boleyla...cuma xleh lawan yuna..yuna best lg..


2- Gelora jiwa - Yuna



hmm..suara yuna best..tp entah kenapa xterasa sgt dia bwk lagu nie..tp okla..

next

3- tunggu sekejap -hujan



mmg kena dgn nama group..sy rasa lagu nie sesuai dinyanyikan tatkala hujan..

4- Getaran jiwa - Bittersweet



5- jeritan batinku- azlan and typewriter



sedih dgr lagu nie da lari sgt dari version asal :( hancurrrrrrrrrr....unlike!!

p/s tribute xsalah..tribute la nk tribute brapa puluh ribu lagu pon..tp jgn lupa jugak sedekahkan Al fatihah buat allahyarham Tan Sri P.Ramlee..sedih tgk kisah dia dlm history ari 2...semoga Allahyarham di tempatkan di kalangan mereka yg beriman...amin..