Sunday, September 25, 2011

kisah nyata

sedang saya membelek laman sana laman sini..saya terjumpa di merata-rata tempat, kisah si duda dan dara yang telah selamat melangsungkan perkahwinan semalam..sejujur-jujurnya sungguh...saya menyampah...sungguh saya meluat..tapi kita tak boley menolak takdir yang tertulis untuk kita..cuma perkara macam nie membuatkan saya terpikir yang...
dunia ini kejam..kan?yang ditinggalkan merana melihat yang meninggalkan berbahagia bersama penyebab yg ditinggalkan..


saya merasakan dunia tidak berlaku adil apabila tanpa segan silu memberi tajaan yang gah kepada si mempelai sedangkan si akhbar menjaja dan menyiarkan kisah-kisah mereka tanpa menimbang perasaan yg ditinggalkan..


atas alasan..benda yang terjadi dah terjadi..look forward..yg lepas biar lepas..yg penting perkara yang mendatang..doakan yang terbaik untuk si mempelai...


memang betul..saya setuju statement tue..tp bagaimana dan macam mana keadaaan itu berlaku perlu diambil kira..


kenapa dia ditinggalkan, atas alasan apa dia ditinggalkan, bagaimana perkara ini terjadi..semua itu perlu diambil kira..rasanya dan sememangnya ramai yang ikut kisah nie..ada yg setuju dan ada yang bangkang..bagi saya biasala..itu semua human behaviour..bukan menyokong mangsa yang ditinggalkan tapi sekadar memberi pendapat..tapi bagi saya, sebelum menyiarkan kisah yang meninggalkan dan pasangannya itu, eloklah kira sedikit perasaan belas kasihan kepada si ditinggalkan itu..kalau saya di tempat dia..belum tentu saya dpt kuat mcm dia sekarang..dgr si peninggal mendapat tajaan yang gah umpama tak ada kesalahan langsung, si penyebab yang ditinggalkan pula tersenyum bahagia tanpa menimbang perasaan yang ditinggalkan..sungguh hidup di kalangan mereka-mereka ini membuatkan sy sgt paham perasaan yang ditinggalkan itu..
tiada perkataan lain dapat sy katakan melainkan..doa sy titipkan untuk dia supaya kuat menghadapi ujian ini. sesungguhnya Allah menguji hamba-hambaNya yang mampu melalui ujian itu..
semoga ada bahagia menanti yang ditinggalkan itu sbb dalam ayat Al-quran dah dinyatakan dgn jelas..

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

No comments: