Sunday, November 20, 2011

berdikari

assalamualaikum..

yeah...its raining but im keeping dry..sbb saya duk dlm rumah..yg hujan kat luar..tetttt!!

smileee!

ok..back to story..hari nie mau bercerita pasal berdikari..atau dlm english INDEPENDENT..



acapkali..wah...macam karang ayat bahasa melayu spm kertas 2..ok2..concentrate farah..bnyk sgt gangguan nya..

acapkali..kita dengar ciri-ciri wanita idaman bagi kebanyakan lelaki sukakan perempuan yang berdikari..

hmm..actually..berdikari is good..especially to us kaum wanita nie..

but the problem is when we are too berdikari especially bg mereka yang dah berumahtangga macam saya.. :)

dl sy penah post entry pasal berdikari yang dah menjadi issue dlm rumahtangga..bukan big issue pun tp..tetap perlu difikirkan penyelesaiannya..

my family semua girls except for my abang...we are 7 siblings..disebabkan abg sorg je lelaki dlm rumah 2..tolak abah dlm kes nie.. :P mana la larat dia nk urus semua keja kt umah yg memerlukan kudrat lelaki..so we are 6 in the house akan turun padang especially bl dekat2 kenduri kendara, raya n etc.

cth:
"kakcik, tukar lampu toilet..dah terbakar" - bimbit la tangga ke dlm toilet dlm usaha menukar lampu toilet.
"adik, bakaq arang cpt...kita dah nak bakaq ikan nie" - so..adik sy akan berpusu2 ke luar rumah siapkan arang nk bakar ikan.
faizah tue kamilah nie..buatkan kami too independent..

dan sbb 2 kadang2 bila dah kawen nie..sikap 2 terbawak2 sampai sekarang..

sampaikan en azrin penah ckp dgn sy dia tak kisah sy berdikari tp terlalu berdikari buatkan dia rasa dia tak di perlukan..

ayat yang keluar dari dia buatkan sy terpikir..eh bukan lelaki suka perempuan berdikari ke? kenapa skrg ckp x diperlukan..tp actually, mmg mereka suka perempuan yang berdikari but..mereka pun sukakan wanita yang buat diri mereka diperlukan..

seriously..saya tak ada masalah nak kemana-mana sorang-sorang..

shopping sorang-sorg - done
makan kfc, mc d sorang-sorang - done
p tesco beli brg sorang-sorang - done
tgk wayang sorang - no problem..
dan mcm2 lagi..its okey with me..

tapi 2 la masalah sy..klu sebelum nie en azrin menyuarakan rasa tak puas ati dgn sy bila sy too independent..sekarang nie dia macam ok je..sbb dia tak payah teman sy shopping yang dia sedia maklum sy sgt cerewet bila nk bershopping..dia xpayah teman beli brg rumah sbb sy suka compare harga, belek ingredient, dan mcm2 lagi..

aduh sampai sy rasa dia pulak dah tak syg sy..hukhuk..

bila complain tau dia ckp apa..

"eh ..dulu boley je buat semua nie sorang.." eiiii sabar je la..

so, moral of the story..sekarang sy cuba tak nak berdikari sgt...walaupun sy tau sy boley je buat sendiri..sy sj ja nak susahkan dia..dah malas nk tolak troli kt tesco sorg..
dah mls nk pening kepala decide kasut mn lagi cantik sbb dia ada utk bg pendapat even though pendapat dia bertentang dgn pendapat sy..after all...

BERDUA LEBIH BAIK kan..yes..we learn from mistake, we appreciate the experiences..

penerimaan en azrin..seperti di jangka..
"eh eh sebelum nie boley ja wat seniri...." yang pasti sy tau dia suka teman sy shopping gak..

apa boley wat..itula sy..

so moral of the story..bg mereka yang rasakan dia seorang yg independent person..so mulai sekarang pura-pura anda tak independent sangat supaya pasangan akan terasa dihargai dan di perlukan dalam hidup mereka..okey kawan-kawan...

tamatlah ceritera hari ini..sekian


may Allah bless~~

5 comments:

naja said...

emm apa yg farah kata tu betul. tp kdg2 kita saja nak ty pendapat mereka , mereka plak suh kita wat keputusan sendiri. oh susah jugak nak sesuai w/pun dah lama bersama. terima dengan redho, manakn lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. hehe

salam perkenalan farah!

farah fazrin said...

salam naja..

kan..itula pasalnya..kadang smpai mn nk bercuti pun suh kita yg decide..karang decide tmpt yg kt nk..mahal pulak..dh x decide..lgsg wat2 lupa...hehe...

nway..slm perkenalan jugak :)

Lalinkfixa said...

Salam ziarah farah!

actually bila dh kawin n hubby terpaksa bekerja jauh dari kita, bila kita boleh independent tu satu bonus buat suami tau! sbb kita boleh buat sendiri tanpa perlu susahkan org lain. think positif ok my dear!
take care :)

aienda said...

btol tu pn.farah..

eventho saye ni blom kawen... tp berdasarkan kepada pengalaman yg saye kutip melalui kwn2 buat saya memahami situasi yg pena farah alami.. ade certain parts yg kita bleh handle tu.. just go ahead.. :)


**nice blog.. n da FOLLOW kamoo pn.. hehe :)

eKa said...

eka ni sejak dah jadi bini org, mmg dah tak berdikari dah...kadang2 pk...masa bujang leh je wat sendiri...tp bila dah kawen.totally nak dia...