Sunday, November 10, 2013

Salam Maal Hijrah

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum.

Yes..long time no update. Hari ini baru mula nak menulis kembali. Before that, Salam Maal Hijrah 1435H semua..

Moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Moga tahun ini dan tahun mendatang, kita sentiasa berada di bawah lembayung rahmatNya. Dan moga ada berita gembira mengiringi perjalanan kita sepanjang tahun 1435H ini.

Mohon dengan doa.

Tahun ini inshaAllah rumahtangga saya dan suami menginjak ke angka 5. Dan ya, alhamdulillah masih berdua dan sentiasa berdoa akan muncul yang ketiga keempat dan seterusnya (maksud saya disini ketiga keempat dan seterusnya ialah anak-anak okay! bukan selain dari itu. haha)

Hmm, asyik tulis backspace, tulis backspace..Allah..hehe..susah sungguh nak menulis rupanya. Sejak akhir-akhir ni idea lari lintang pukang ke mana-mana tah. Saya cuba ya.

Tahun 1434H, tahun ke 4 saya mendirikan rumahtangga, saya semakin kerap diajukan soalan berkaitan dengan anak.

Bila nak ada anak, eh tak ada anak lagi ke, dah kahwin lama masih berdua dan bermacam soalan lagi diaju. Dan ketika tu, saya seolah-olah tak redha dengan keadaan saya. Saya mula menyoal, kenapa saya yang diuji, apa masalah saya, kenapa saya tak dapat-dapat anak lagi dan kenapa kenapa dan kenapa lagi..seolah-olah tak redha dengan ujian yang Allah timpakan pada saya dan suami. Dan ketika itu saya akan menangis, menangis dan menangis bila dengar kawan-kawan yang dah sampai rezeki mereka.

Allah, miskinnya ilmu saya, kurangnya santapan rohani saya sampai saya boleh mempertikaikan kekuasaan Allah. Makin lama jiwa saya rasa kosong. Saya rasa ada tak kena dengan diri saya. Saya tertanya-tanya, eh ini tanda-tanda orang nak meninggal ke? Macam ni ke perasaan orang nak meninggal? Saya tanya suami, kenapa dengan saya ni? Kenapa saya rasa kosong sangat hidup ni. Apa yang tak kena dengan saya?

Suami cakap, jangan fikir yang bukan-bukan. Suami cakap banyakkan solat, banyakkan mengaji banyakkan berzikir.

Dan satu hari, saya terbaca translation Al fatihah. Dan waktu tiba dekat ayat ihdinassiratal mustaqim
Tunjukkan lah kami jalan yang lurus. Hati saya tersentap. Ya Allah, tiap-tiap hari saya berdoa untuk Allah tunjukkan saya jalan yang lurus, jalan yang Allah bagi nikmat, bukan jalan yang Allah murkai.

Tapi cara saya tak tunjuk yang saya bersungguh-sungguh nak berada di jalan yang lurus. Saya pertikai kuasa Allah, saya persoal kenapa saya yang diuji. Sedangkan ujian ini tandanya Allah sayangkan saya. Allah nak selalu saya bermohon kepadaNya. Tiap hari solat, doa saya supaya dikurniakan anak yang soleh, tapi kalau saya sendiri tak solehah, macam mana saya nak bimbing anak-anak supaya jadi yang soleh atau solehah kan?

Saya lupa..
Verily, every difficulty there is a relief - Quran 94:6. Tapi saya lupa tu.

Saya lupa..
Allah does not burden any human being with more than he is able to bear- Quran 2:286 . Allah tak akan beban kan hambanya sesuai dengan kesanggupannya. :(

Maka, bermula lah hijrah saya perlahan-lahan. Dan sampai kini rasanya saya rasa saya masih kurang santapan rohani. Saya masih merangkak rangkak mencari jalan fitrah.

Membaca buku contengan jalanan karya Hlovate, membuatkan saya macam kena renjatan elektrik. Persoalan dalam kepala saya, how if I die before I repent?
"A man decided to change on the 12th hour, dies on the 11th"

Saya kena buat something dalam hidup saya.

Terkenang awal-awal hijrah, saya mula dengan menjaga aurat. Bersarung kaki dan bersarung lengan. Sarung lengan rasa macam okay. Sarung kaki, Allah..rasa macam berat. Tak pernah dalam hidup saya sebelum ni nak bersarung kaki. Rasa susah. Sebab saya gemar berkasut tinggi. Bila berkasut tinggi dan bersarung kaki rasa awkward :P

Tapi, menutup aurat kan tuntutan agama. Maka, saya kuatkan semangat untuk menjaga aurat sesempurna yang mungkin saya buat.

Dari mula bertudung pendek, saya cuba labuhkan, dari tidak bersarung lengan, saya cuba bersarung lengan, dari tidak bersarung kaki, saya cuba konsistent kan..

Well, sambutan suami kepada perubahan. Alhamdulillah :)

Dan mula-mula saya berubah, well, jangan tiru kisah ini. No good. Setiap kali balik ke rumah family saya, saya tinggalkan sarung kaki dan sarung lengan. Kenapa? Sebab..hmm..keluarga saya mungkin agak terkejut dengan perubahan ini. Ketika adik saya berhijrah, keluarga saya mula question kenapa dengan adik, dia kawan dengan siapa, kenapa tiba-tiba bertudung labuh and so on membuatkan saya agak tak berani berhadapan dengan family lagi dengan perubahan saya. So, saya agak hipokrit di situ.

Ia mengambil masa untuk saya tunjukkan kepada family saya, hijrah ini. Dan alhamdulillah sekarang tiada yang mempersoal malah diterima baik oleh ahli keluarga. Alhamdulillah.

Sekarang, alhamdulillah. Saya dapat adapt dengan keadaan saya ini. Dan magiknya sekarang, setiap kali saya terima berita gembira dari kawan atau ahli keluarga tentang mereka sedang membawa ahli baru, saya tak sedih. Malah saya gembira untuk mereka. Allahuakbar!


Saya masih kurang, saya masih rasa jauh dengan Allah, saya masih belajar..tapi semoga saya terus istiqomah, semoga saya tak lalai kerana iman ini turun naik, semoga saya dapat menjadi muslimah yang lebih baik. aminn..



Jangan lupa doakan kesejahteraan saudara-saudara kita yang berada dalam kesusahkan ok. Jangan lupa doakan mereka di Gaza, mereka di Syria, mereka di Mesir. Dan dimana saja mereka yang tindas oleh pemimpin-pemimpin zalim dan musuh-musuh agama. Pray for ummah okay! :)

P.s May Allah bless

2 comments:

Syazwani al azmi said...

In sha Allah. Saja usyar2 blog. Jumpa blog ni......

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini