Monday, March 8, 2010

update

lamanya xupdate..rindunya aku ngan blog nie..hehehe...biasala blk umah..pakcik tm nie btoi2 ke xsudi nk lawat umah aku nie....bl nk psg streamyx umah sy nie pakcik oiii...ari 2 kol kemain lagi nak p pasang nk p pasang...suma jnji2 palsu..tgk dh 5 ari xberupdate sbb pakcik tau...aishhh..

apa aku wat sepanjang cuti...mcm2.....

ari pertama sampai aku..sepnjg jln aku berdoa...jgn la umah mcm tongkang pecah..tolongla jgn rosakkan mood aku yg excited nk blk nie...tolong la...maklum la semggu xblk..aku x leh nk expect yg umah dlm keadaan lantainya bersinar2..habuk tak da kt atas2 almari mahupun perabot umah...xmungkin aku nk expect cm 2..cuma jgn la aku blk umah bersepah2 smpai xnmpk mcm umah suda...smpai ja umah..hati dup dap dup dap..bkn sbb tkt hantu...erkk takut gak sket2...tp lebey kpd umah bersepah..huhu...en husband xda..p keja...

melangkah ja kaki masuk ke umah..alhamdullillah...xda baju atas sofa..xda stokin kt tv, xda pnggan mangkuk kotor dlm sink..alhamdullillah... :) teruk btoi wife en azrin nie...mls..heheh...opss bukan malas cuma penat drive..dan seharian kt lab..aku xmau la mood nk memasak aku tertanggu dgn hal2 begini..so...mlm 2 dengan senang ati nya aku msk chicken chop..

wahh...rajin kan i.. :P rajin la jugak kadang2..maklum la simggu xmasak..gian nk memasak tue lebey la sket..klu x..nk gorg ikan pon..alahai nk x nk je...so en azrin mlm 2 tersnyum riang ja..blk2 keja makanan dh siap dihidang..fav dia lak 2...chicken chop..aku agak rajin mlm 2 so side dish aku wat mesh potato,coleslaw, aku goreng kentang n apa lg satu 2..haa...wedges..hehe..tp major nya makanan berasas kan kentang ja..

ari ke dua..en husband keja..aku pon memulakan tugas daqn tanggungjawab sebagai suri rumahtangga...iaitu mengemas, membasuh, mengemop dan mengelap..dari atas smpai kebawah..dan ptg 2 aku pon konon2 nya nk wat keja aku...aku dgn perasaan berkobar2 mula membuka cygwin utk edit code yg separuh jln siap 2..tp konon la..mata sedikit demi sedikit mula layu..last2 aku dh berada dlm alam mmpi..huhu..sembang kemain lg..

ari 2 aku masak apa ek? o0o masak bodo2 je..xlrt nk memasak..tau je la tdo siang nie..bangun2 tue xlarat ja semedang..mlm 2 aku masak

nasi putih
udang masak merah atau nm biasanya sambal udang..
ikan goreng kicap
sayur camput
ikan sepat goreng.

objektif aku rajin masak minggu nie ialah utk menaikkan berat badan en husband yg semakin menurun ja sejak dua mejak nie..seluar yg selama nie ketat dan terpaksa bertali pinggang..sian ja tgk dia..apa agaknya yg dia mkn waktu aku xda kan..tue la klu boley aku nk msk sedap2 bg dia mkn bnyk blk...

next day, yes..en azrin da cuti..ye ye..boley p jln...kami p penang..yes..dah lm xdating2...bertolak seawal pg..breakfast di mc d queensbay.. jln2 dkt queensbay sat sblm bertolak p cable car..niat di ati dh lm sgt nk naik cable car ber2..igtkan ari 2 tercapai la hasrat nk anik..sesampai kt sana..

"abg..pelik la..xda keta parking bnyk2 pon"
en husband membalas
"rezeki kt kot ari nie senang nk parking..kan ari kt xboley naik sbb penuh parking..org ramai sgt..ok la nie"
"ya kot"

kami berdua punya la excited..tp malang skali..rupanya2 tak da keta kt tmpt parking bukan bermakna xramai org..mmg xda org...cable car tutup..di ulang tutup..sbb renovation...waaaa...aku kecewa..da dua kali..sob sob...sedey :(
menebus kekecewaan..en husband bwk aku p jln kt tmpt yg plg sentimental n valuable di penang iaitu BALIK PULAU...knp tmpt tu sgt sentimental n valueable..coz dl aku skola kt situ...keterujaan aku xdpt di sembunyikan lagi..wah keterujaan tue..heheh..tp sungguh aku sgt rindu ngan blk pulau..sepanjang hampir sembilan taun aku tggai blk pulau dah mcm2 pembangunan naik kt situ...dl klu outing..kongsi la tmpt di tuju..naimbas byr 3kupang..p la kongsi..bl barang kt pasaraya 11 tgkt..haha..lupa pulak aku nk tgk ari 2 ada lg x pasaraya 2..

balik pulau da berubah..dah ada balai polis besaq, dh ada stesen bas cntik, dah ada kfc, dh ada mahkamah..eh mahkamah ke ari 2 yg aku tgk? lupa la..hehe..pndk kata mmg dah berubah la..aku xsmpt tgkp gmbr cos bateri hp abeh..ruginya..klu x aku btoi nk tgkp gmbq dkt sign board skola..nk tnjuk bukti kt ruby, reen,ayu, iza,pshah,ula,cikda dan kwn2 lain yg aku p smtbp..hahah..aku msk skola tau ari 2..dlm otak aku, aku dh merangka alasan nk msk kt pak guard..rupanya2 dgn mudah dia bagi km suami isteri masuk..kurang dah dosa nk menipu..hehe

smtbp...hmmm..makin sempit..huh..tp ttp dihati..hahaha..poyos..blok suma dh dichat..dh ada bas baru..blok skola pon da cat br...aku lalu kt blok aku blok7..aku tgk ex-dorm aku..aku tgk umah pakcik bakaq, aku tgk umah cikgu zul,aku tgk umah teacher tini aka cikgu feveret ruby..heheh..aku tgk kelas lm aku, aku tgk makmal,aku tgk umah pengetua yg dulu ada keta merc lama tiap2 pg antaq anak2 penoh keta p skola...dan aku rindu dl...aku rndu zaman dl..

klu boley aku tingin nk jmpa cikgu zul..ilmu yg paling melekat dlm hati aku
"bukan senang nk senang, bukan susah nk susah"
klu kamu nk msk nasi, klu kamu biasa masak 3 cawan cuba masukkan 3 cawan dlm periuk tp buang balik satu cawan dari dlm periuk kt tmpt dia..insyaAllah nasi yg kamu masak akan sama macam kamu masak 3 cawan.."

saya dulu kuat main cikgu..smpai sy agkt tgn nk tnya cikgu..cikgu wat xtau ja kt saya..cikgu p kt tmpt budak2 rajin ja..tp alhamdullillah sy masuk jugak u..sy dpt merasa gak hidup kt u cikgu wpun lmbt..sy dh buktikan kt cikgu sy boley berjaya..insyaAllah dua bulan lg sy abeh blaja..dua bulan lagi sy bakal pegang degree..insyaAllah..

nie la ayat yg aku nk ckp if aku dpt jumpa dia..bkn aku berdendam..x..cuma aku nk buktikan kt dia yg aku boley berjaya..aku bkn budak mls mcm 9 10 taun lepas... :)

ok..cukup la ayat 2...blk mlm 2 aku memasak lg..rajin kan i masak..heheh...dh jd bini org..kena la rajin..lagipon aku dh xlrt mkn org masak...bg la chance aku nk meningkatkan tahap masakan aku..klu x sia2 la aku rajin tgk channel afc (asian food channel)..o0oo klu sesapa nk tgk jemputla tekan 703 kt astro..mlm 2 aku msk..

nasi beriani..gla la wan salmi msk beriani..berani sungguh..hahaha
kari ayam
acar buah
ikan goreng
sirap bandung

cadangnya aku nk masak dalca..tp xreti...nk tnya mak bateri abeh.. (sbnrnya alasan ja tue..aku tkt kena bebel..sbb time mak masak xnk tgk...huhu) kari pon ok wat..letak kerisik sket..boley tahan la..yg penting aku sronok tgk en husband mkn...sgt berselera...tue la kepuasan seorg isteri..tgk suami mkn dgn selera..suma penat2 fly through the window..heheh..sekian utk ari nie..aku nk smbung siapkan fyp...

oh ya sbt pasal fyp..alhamdullillah...cahaya makin nmpk..dan makin terang..alhamdullillah...en supervisor mula bertanya ura2 nk smbung master...smbung master?? o0oh...nnti kot..hehehhe..
p/s where is the will, there is the way..important is dnt gvup..Allah xsuka org yg putus asa...




2 comments:

kenwooi said...

i can eat nasi putih and telur dadar and enjoy it =D

pn fAzrin in d h0use said...

ya..thats right..adding with some kicap manis cap kipas udang..waa...yummy..yummy... :P