Friday, June 11, 2010

cikgu tadika

semalam secara rasminya aku menjadi cikgu tadika....utk part tme..dan mmg sifat aku semulajadi sukakan budak2...mengajar budak2 4 taun..ala apa la sgt...pejam mata pon boley mengajar...mulanya cm 2 la aku pikir...rupa2nya....adoiii...sgt mencabar..nk pulak seluruh kelas adalah bukan melayu...Justify Full
pertama: budak2 nie menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar..n ada pulak budak2 nie yg still kurang fasih berbahasa inggeris..

kedua: aku adalah ckgu bahasa melayu utk kelas 4 taun di mana mereka sgt tidak fasih utk bercakap bahasa melayu..dan menjadi satu tanggungjawab besar utk memastikan mereka dapat walaupon x bnyk serba sedikit berbahasa melayu..

ketiga: mereka ialah budak2...apa la aku nk harapkan dari mereka..aku suruh duduk..mereka berlari..aku suruh mengeja, mereka bermain..aku suruh diam mereka bergaduh..hehe...tp..so fun la..ajar dak2 nie..

masa keja pon x membebankan..aku cuma keja dari kul 2.30-6.30..so pagi tue dapat la aku settle keja aku..

cuma aku masih tercari2 the suitable method la nk mengajar mereka nie...sbb sgt kurang pengetahuan dak2 nie dlm bahasa malaysia..hmm..kena google sat la..





9 comments:

E K A said...

heheheh...sangat comel la wan...wan jd cikgu tadika yer...ada yg uk uk tak...mmg la dugaan ajar kanak2 ni...tu maybe la yg blom byk mulut g...kalu dah pandai becakap...asik nak ngadu je...cikgu dia amik pensel saya...cikgu dia dok tempat saya...ha hambik...penat tinga ni dgr

kacang said...

cikgu tadika.macam mak pnut.hehe.
gud luck!

key-one said...

waaaaaaa bestnyerrr....
jadi ckgu tadika mmg best...tp dalm best2 tuhh ttp ada kpayahan..bukan suam budak dgr kata... huhu.. hrap k.farah chill oke...huhuhu....

senandung semalam said...

bestnye... mst best tgk glgat bdak2 kecik...

rDnA said...

best nya la dikelilingi budak2..seronok ajar bdk2 drpd remaja muda belia ni.nakal2 diorg pn nakal bdk2..

me pn tgh pertimbangkan utk ajar bdk tadika gak ni..

ullyana zaidy said...

wahh..cikgu tadika..
cumel la ajr bdk2...
hehee :) ske2....

jgn jd cikgu grg2 sgt tao..hihiii

gud luck akak :)

izzah said...

bestnye jd ckgu tadika..lame hd nk jd ckgu tadika..alih2 ddk bertapa kat wad menghadap ptnt je..huhu..

jgn garang2 tau..hehehe.
gd luck kak farah!!

pn fAzrin in d h0use said...

hehehe..thanks semua...sgt2 appreciate..tue la mengajar kanak2 nie perlukan kesabaran..baru 2 ari ajar...kita ajar depan..dak2 nie main belakang...sabar je la..panggil sorg sayang...semua org nk panggil syg gak..hehehe...lawak2...sampai tak sedar masa berlalu :)

yuzainor' said...

wah..dah jd cikgu wan..hehe..
tahniah..dpt jgk wan ambik pgalaman..mesti srnok kn?",
apa pn mengajar elok2 k...
tahniah wan..